Vinski rat: Prošek i teran ujedinili SDP i HDZ

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Zastupnici u Europskom parlamentu organiziraju se, u pravilu, po stranačkom ključu, pa će tako, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, socijalisti surađivati unutar svog "zastupničkog kluba", pučani u sklopu Europske pučke stranke i tako dalje. Povremeno se ipak ujedine oko nacionalnih interesa, kao što je posljednjih tjedana slučaj s talijanskim europarlamentarcima koji su se angažirali u sporu Hrvatske i Italije oko prošeka i prosecca.

Trojici zastupnika iz dvije europske stranačke frakcije, koji su se Europskoj komisiji već obratili zastupničkim pitanjima na tu temu, nedavno se priključila još jedna zastupnica, Mara Bizzotto, zatraživši također da se Komisija izjasni što namjerava poduzeti da bi zaštitila talijanski prosecco.

No, ako je suditi po stavovima hrvatskih eurozastupnika, koji će svoje punopravno mjesto u Europskom parlamentu zauzeti 1. srpnja, i hrvatski proizvođači prošeka, ali i terana, mogu računati na parlamentarnu potporu. I to, kao i u slučaju Talijana, bez obzira na stranačku pripadnost hrvatskih zastupnika.

- Ne znam kako će reagirati HDZ, ali mi smo u ovom pitanju svi na istoj strani i nema nikakvih problema za suradnju, kazala nam je Sandra Petrović Jakovina, SDP-ovka koja sljedećeg ponedjeljka postaje eurozastupnica. Na isti način razmišlja i HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković.

- Siguran sam da možemo surađivati jer je to u interesu hrvatskih proizvođača i izvoznika. Mislim da se na ovoj temi vrlo lako može postići suglasje, naglašava Plenković. (I. FRLAN/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter