Vinski podrumi otvorili vrata

U čast vinu! (J. PREKALJ)
U čast vinu! (J. PREKALJ)

U pitoresknom mjestu Medveje kod Vrha na Buzeštini danas je otvoren 15. istarski Wine Day, odnosno Dan otvorenih vinskih podruma u Istri. Domaćin svečanog otvorenja bila je vinarija obitelji  Černeka, jedna od čak tri u ovom stvarno sasvim malom selu (možda bi i za Guinessovu knjigu rekorda Medveje mogle konkurirati kao mjesto s najviše vinarija "po glavi stanovnika").

"Mi nismo najveći, možda nismo ni najbolji, ali pokušavamo pratiti tempo u istarskom vinarstvu i maslinarstvu", riječi su kojima se uzvanicima obratio domaćin, Adriano Černeka, predstavivši zatim svoju vinariju koja godišnje daje oko 200 hektolitara vina, i to sasvim precizno - malvazije, terana i muškata. "Proizvodimo isključivo autohtone istarske sorte koje želimo i dalje zadržati, jer to je naše domaće", naglasio je Adriano Černeka.

Direktorica Turističke zajednice grada Buzeta Nada Prodan Mraković zahvalila se kolegama iz županijske Turističke zajednice što su odabrali jednu manju konobu za početak ovogodišnjeg Wine Daya, "sjajne manifestacije koja slavi vino", jer se u malim konobama ostvaruje prisniji kontakt s gostima i bolje im se približava ono što Istra doista jest. "Vinski itinerar najbolje može pokazati identitet našeg kraja", rekao je Denis Ivošević, direktor županijske Turističke zajednice.

Među vinima koje je Adriano Černeka predstavio uzvanicima bio je i teran koji je na smotri vina središnje Istre u Gračišću osvojio zlatnu medalju, a na Vinistri srebrnu. Zamoljen da komentira aktualnu situaciju s teranom, Adriano Černeka nam je rekao: "Nadam se da će se političari nešto dogovoriti, jer ja imam teran sa zaštićenim geografskim podrijetlom i to je meni naša država dala, a sada očekujemo da država stane iza nas."

U selu Medveje sveukupno su tri vinarije uključene u ovaj Wine Day, a posjetili smo još vinariju Darija Sirotića. Tamo smo uz ostalo kušali i teran rose iz berbe 2012. koji njegov tvorac opisuje kao "osvježavajuće ljetno vino".

Oko situacije s teranom jako je zabrinut i Klaudio Tomaz čiju smo vinariju u Motovunu posjetili vraćajući se s Vrhuvštine preko doline Mirne prema Pazinu. On je vrlo zadovoljan svojim ovogodišnjim vinima, toliko da nema posebnog favorita jer sva su mu dobra. Teran je tek "upućen" na odležavanje, a među svježima prednjači malvazija, koja je nedavno na smotri u Izoli proglašena šampionkom. I njegov muškat zaslužio je uvrštenje u kategoriju vrhunskog vina, a teran u dva varijeteta - kao rose vino i kao "klasični" teran s imenom Barbarossa unatoč "nedovršenosti" već pobiru nagrade - potonji je na smotri u Gračišću proglašen šampionom crnih vina.

Slična atmosfera mogla se  doživjeti širom Istre, u bilo kojem od 98 vinskih podruma uključenih u Wine Day. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimili: Jelena PREKALJ i Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter