Vinski maraton Parenzanom i kroz vinske podrume

S predstavljanja Wine run maratona u vinariji Kozlović (K. FLEGAR)
S predstavljanja Wine run maratona u vinariji Kozlović (K. FLEGAR)

Wine run maraton nova je atrakcija koju su Istarska županija i Općina Piran osmislili u sklopu Parenzane Magic, trećeg dijela projekta financiranog EU-novcem s ciljem revitalizacije trase bivše uskotračne pruge. Vinska utrka, namijenjena vrhunskim trkačima i rekreativcima, održava se 7. rujna, a sve rute uključuju niz podruma istaknutih istarskih vinara, okrjepne stanice s domaćim specijalitetima i glazbom te vrhuncem zabave u Livadama.

Manifestaciju su danas u vinariji Kozlović predstavili zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, županijski pročelnik za turizam Branko Curić, suradnica za međunarodne projekte Manuela Hrvatin, predstavnica Općine Piran Nataša Likar i Sportsko-kulturnog društva "Jaz sem najboljši" Mojmir Kovač te predsjednici Sportskog društva Trickeri Senad Hodžić i udruge Vinistra Ivica Matošević.

- Trasa Parenzane i danas ostaje veza među državama i ljudima, a veza su i vinari koji predstavljaju istarsku zemlju i njene plodove, rekla je Rajko, najavljujući i dalje potporu Županije. Curić kaže da s Matoševićem razgovaraju o vinskom maratonu nekoliko godina. "U biciklizmu smo se gotovo brendirali. Parenzana je poznata, Istra doživjela bum biciklističkog turizma, a sada ćemo turistički iskoristiti svjetski popularan maraton s tim da okidač opet bude Parenzana. To radimo s prijateljima iz Slovenije, sudionici će trčati kroz dvije zemlje", rekao je Curić.

Likar je podsjetila da Parenzana nosi naziv Put zdravlja i prijateljstva te da je Općina Piran ponosan projektni partner ove lijepe priče. Na manifestacije koje organiziraju sa slovenske strane - biciklističku utrku Povežimo Soline i Istarski maraton, ukazao je Kovač. Na hrvatskom dijelu Istre utrku organiziraju Trickeri iz Pazina.

- Spoj je to klasične atletske trke s turističkom, eno-gastronomskom ponudom, čega kod nas još nema. Cilj nam je da do izražaja dođu sve prednosti našeg kraja. Očekivali smo oko 300 maratonaca, ali se u prva dva dana već prijavilo 60-ak, kazao je Hodžić. Sudjelovanje je besplatno, a moguće se i kostimirati: predviđene su nagrade za najbolje grupne i pojedinačne maske.

Hrvatin je istaknula da je Wine run bio presudan za visoke ocjene koje je europsko povjerenstvo dodijelilo Parenzani Magic. "Trasu želimo oživjeti u cijelosti, od Poreča do Trsta, pa se nadamo da će ta trilaterala zaživjeti već za EU-natječaje dogodine", poručila je. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter