Vinski ekspert BBC-a hvalio Armana i Pilata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oz Clarke, najpoznatiji vinarski strucnjak u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan od utjecajnijih u svijetu, nedavno je na sajmu hrvatskih vina u Londonu zatražio na probu vina iz podruma vižinadskih vinara Franca Armana i Elida Pilata te se o njima pohvalno izrazio.

- Sajam je održan u Delfini, atraktivnom prostoru za razlicita dogadanja u užem centru Londona, a da ce vinski celebrity i lice s BBC-a Oz Clarke toliko pažnje posvetiti istarskim vinima, nitko nije ocekivao, prenosi portal Istra.hr.

- Tijekom dana odradili smo kušanja za mnoge kupce vina, ukljucujuci dva velika supermarketa, kao i za novinare, i vec smo poceli pakirati stvari kada nam je prišao Oz Clarke i rekao da želi kušati sva vina na stolu, prenosi James Waddell, direktor tvrtke Croatian Fine Wines Limited.

Rijec je o novoj tvrtki sa sjedištem u gradu Swansea u Walesu osnovanoj ove godine s namjerom da uvozi, distribuira i promovira kvalitetna hrvatska vina na britanskom tržištu. Prva uvezena vina su upravo ona iz podruma znanih vižinadskih majstora Armana i Pilata koja vec bilježe solidne rezultate u Ujedinjenom Kraljevstvu, a na tamošnjem su tržištu dostupna i za kupnju putem interneta, piše Istra.hr.- Oz, pravim imenom Owen, bio je vrlo ljubazan i prijateljski raspoložen. Posebno su mu se svidjeli Cabernet Franc 2007., Malvazija 2010. i Teran 2008. iz podruma Franca Armana te Chardonnay 2010., Pinot Bijeli 2010. i Sauvignon Blanc 2010. s imanja Elida Pilata, izjavio je Waddell.

Oz Clarke jedinstvena je licnost s neprikosnovenim statusom celebrityja: široj publici u Velikoj Britaniji poznat je po emisijama i prilozima za BBC, dok je u strucnim krugovima cijenjen kao izniman edukator i autor brojnih knjiga, clanaka i publikacija o vinu.

Studirao je teologiju i psihologiju na Oxfordu, a prije ulaska u svijet vina profesionalno se bavio glumom i pjevanjem te je nastupao u mjuziklima na West Endu. Clarke je vec posjetio Istru i poznaje njene autohtone sorte - malvaziju i teran, kao i karakteristike od njih dobivenih vina.

Interes koji je ponovno pokazao za istarska vina, ali i sama cinjenica da su mu od ranije poznata, još jednom potvrduju da njihov potencijal i rastuci renome sežu do najviših vinskih krugova i metropola poput Londona, piše Istra.hr.

Vina Franca Armana su u svoju ponudu uvrstili brojni nagradivani restorani u Walesu. Jedan od njih je i Carlton Riverside, u kojem su nedavno vecerali Camilla i princ Charles, navode iz tvrtke Croatian Fine Wines Limited.


Podijeli: Facebook Twiter