Vinska Istra treba podršku turističke Istre

Klaudio Tomaz predstavlja svoju malvaziju iz Motovuna (D. ŠIŠOVIĆ)
Klaudio Tomaz predstavlja svoju malvaziju iz Motovuna (D. ŠIŠOVIĆ)

Trodnevni, 16. festival malvazije u Portorožu okupio je, u organizaciji Društva vinogradara slovenske Istre, 60-ak vinara iz vinogorja Slovenije, Italije i Hrvatske, čije su malvazije ocjenjivane u pet kategorija. Malvazija Alba Antiqua Ivice Matoševića pobijedila je u kategoriji zrelih malvazija, a solidno su se plasirale i svježe, zrele te barrique malvazije ostalih istarskih proizvođača. U kongresnom centru portoroškog hotela Slovenija sva su vina ponuđena javnosti na kušanje.

Posljednjeg dana festivala održan je i okrugli stol "Istarska malvazija bez granica". Voditelj, novinar koparskih Primorskih novica Sašo Dravinec postavio je polazne teze za raspravu: malvazija se zadnjih godina sve više povezuje s turizmom; Istra je u svjetskim razmjerima sve veći turistički hit; turisti traže ponudu koja izvire iz komplementarnosti plave i zelene Istre; perjanica prepoznatljivosti istarske vrsnoće je vino, a među vinima istarska malvazija.

Zbog tih razloga su, poentirao je Dravinec, u srpnju 2011. vinari hrvatske i slovenske Istre pokrenuli inicijativu o proglašenju jedinstvenog "prekograničnog" istarskog vinogorja, o tome sastavili pismo namjere i uputili ga u Zagreb, Ljubljanu i Bruxelles.

Predsjednica Društva vinogradara slovenske Istre Ingrid Mahnič rekla je da su u tu inicijativu polagana velika očekivanja, no kako nije imala političku pozadinu, "jer se htjelo govoriti o vinskoj Istri, a ne o političkoj Istri", nije se dogodilo ništa, iako se suradnja dvaju vinarskih društava uspješno nastavlja.

- Inicijativa iz 2011. bila je čista, rezultat konsenzusa hrvatskih i slovenskih istarskih vinara u tome da je brend Istra jači od brendova Hrvatska i Slovenija. Danas malvazija u svijetu znači više nego prije tri godine pa se i inicijativa o zajedničkom vinogorju može obnoviti, iako političke volje koja bi je podržala još nema, zaključio je Matošević.

Svi su složni da Istru treba promovirati kao cjelovitu, da podršku za to treba tražiti od institucija obiju država, opet uz Matoševićevo upozorenje da se vinska Istra ne može predstavljati sama, bez turističke Istre. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter