Vinokurov "kupio" pobjedu na utrci 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazahstanski biciklist Alexandre Vinokurov je platio 150.000 eura Alexandru Kolobnevu da mu ovaj prepusti pobijedu na utrci Liege-Bastogne-Liege 2010. godine, pokazuje korespondencija između dvojice biciklista koju je na uvid dobila Međunarodna biciklistička federacija (UCI) od tužiteljstva u Padovi koje istražuje doping mrežu oko liječnika Ferrarija.

Razmjena između Kazahstanca Vinokurova, olimpijskog prvaka na cestovnoj utrci iz Londona 2012., i Rusa Kolobneva objavljena je u talijanskim novinama "Corriere della sera"  te je tako potvrđena hipoteza koju je još 2011. iznio švicarski "L'illustre". Dosje je talijansko pravosuđe predalo UCI-ju i tužiteljstvu u Liegeu (Belgija).

Dvojica biciklista su 25. travnja 2010. imala više od minute prednosti i onda je Vinokurov prestigao Kolobneva na 500 metara prije cilja, ostvarivši tako svoju prvu veliku pobjedu od suspenzije zbog dopinga 2007. Opsežna međunarodna istraga o doping mreži koju je razvio liječnik Michele Ferarri otkrila je njegove veze s Vinokurovim, a onda i ovu spornu korespondenciju.

"Sjeti se, imao sam sjajnu priliku", napisao je Kolobnev 26. travnja 2010. Učinio sam to iz poštovanja prema tebi i zbog situacije u kojoj se nalaziš. Čak ni moja žena nije bila razočarana što sam bio drugi, jer si prvi bio ti. Sada čekam strpljivo. Zapiši moje podatke negdje i izbriši ovu poruku."

Vinokourov je odgovorio 8. svibnja: "Ne brini, sve si dobro napravio. Ne brini se, prema našem dogovoru ja ću napraviti što treba. Trebat ćeš malo pričekati." Prema prometu na bankovnim računima koje je tužiteljstvo u Italiji dobilo od tužitelja u Neuch?telu (Švicarska), dva čeka s iznosom od od 100.000 i 50.000 eura prebačeni su s Vinokurovog računa u banci u Monaku gdje živi na račun u BSI u Locarnu koji pripada Kolobnevu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter