Vinogradari željno očekuju još kiše

Moreno Degrassi u svom vinogradu kraj Petrovije (V. HABEREITER)
Moreno Degrassi u svom vinogradu kraj Petrovije (V. HABEREITER)

Nevrijeme koje je prošlog vikenda pogodilo Umaštinu i Bujštinu, za vinograde poznatog vinara Morena Degrassija iz Bašanije, na sreću donijelo je više koristi nego štete.

- Kiša koja je pala za vikend bila je dobrodošla. Nažalost, došlo je i malo tuče, ali sretni smo da je kod nas u vinogradima ona napravila tek malo štete. Zbog jakog vjetra stradali su grozdovi u vinogradu na Bujštini gdje imamo malvaziju i tamo smo u biti pretrpjeli najveću štetu, priča Degrassi.

Dodaje da su zbog suše u berbu morali četiri dana prije nego lani i to sorti malvazije, crnog pinota, chardonnaya, bijelog sauvignona i muškata. Dodaje kako bi bilo dobro da je pala jedna kiša u srpnju, ali i ova je za vinare bila dobra, a svaka slijedeća neće biti od koristi.

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo je šire područje Umaga, pa će posljedice osjetiti i vinar Moreno Coronica iz sela Koreniki.

- Dio vinograda je potučen, malvazija je dosta nastradala. Zajedno sa sušom očekujem da će šteta biti oko 20 posto, ali sada je još teško procijeniti. Znam samo da će zbog tih nepogoda proizvodnja vina biti manja nego lani, ali ne znam točno koliko.

U jednu ruku dobro da je padalo, jer su loze dobile vodu, ali samo tamo gdje grožđe još nije zrelo, jer se može oporaviti. Pritom mislim na crne sorte, koje ćemo početi brati oko 20. rujna. Berbu malvazije, jedine bijele sorte koju imam, počeli smo u subotu, još je u tijeku i trajat će još deset dana, rekao je Coronica.

Predsjednik Uprave porečke Agrolagune Goran Kramarić kaže da na svojim nasadima nisu imali šteta, ali bilo ih je na onima njihovih kooperanata, kojih imaju na Poreštini, Umaštini, te Bujama, Pazinu i Brtonigli. Posebice jedan kooperant u Umagu pretrpio je velike štete zbog nedjeljnog nevremena.

Inače, berbu ranih sorti Agrolaguna je počela i dovršila još prošli tjedan. Bit će nešto šteta od suše i to oko 20 posto. Nastavljaju berbu to malvazije, a ostalo će ići ovisno o tome kako grožđe bude sazrijevalo.

Kiša koja je u južnoj Istri padala u nedjelju, nije pomogla vinogradima na tom području, a nisu zabilježene štete od bure, kažu vinogradar Bruno Trapan i direktor poljoprivrednog poduzeća Agroprodukt Aleksandar Bašić-Palković.

- Kiša nije utjecala na naše vinograde jer je u Šišanu, gdje su nam svi vinogradi, jako kratko padala, a vjetar nije napravio posebnu štetu, kaže Trapan. Berba je već započela, a prvi na redu bio je chardonnay te idući tjedan slijedi crno grožđe pa malvazija.

- Brat ćemo crne sorte prije malvazije, ove se godine zbog suše i visokih temperatura sve poremetilo, a takav je slučaj s malvazijom u većem dijelu Istre. Još uvijek se nadamo kiši, najavili su je za petak pa je željno očekujemo, zaključuje Trapan.

- Nažalost, palo je malo kiše, u nedjelju ukupno 11 litara kiše po četvornom metru, pet litara popodne i šest litara navečer, a i to što je palo je osušila bura. Nemamo štete od bure, ali nadamo se da neće pasti tuča koja bi imala mnogo gore posljedice, kaže Bašić-Palković.

Sljedeći tjedan počinjemo brati merlot, a malvaziju tjedan do dva kasnije što će biti nekoliko dana ranije nego lani kad je berba bila 15. rujna, rekao je Bašić-Palković. (Pišu Vedrana HABEREITER, Tanja KOCIJANČIĆ i Petra LUKEŽ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter