Vino uz vola na ražnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja, osma po redu Smotra vina središnje Istre, koja ce se u Gracišcu održati na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, bit ce po mnogocemu rekordna, najavio je na konferenciji za novinare opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic.

Otvaranje smotre zakazano je za 11 sati, svecana dodjela odlicja bit ce u 16 sati, a konobe ce se zatvoriti u 19 sati. Na njoj ce 135 vinara iz opcina i gradova središnje Istre izložiti 289 uzoraka vina, od kojih je cak 70 posto nagradenih.

Strucno povjerenstvo poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam pod vodstvom dr. sc. Sanje Radeka dodijelilo je kandidiranim uzorcima 30 zlatnih, 72 srebrne i 62 broncane medalje. Najzastupljenija je malvazija sa 122 uzorka i teran s 44 uzorka.

Osim tradicionalnih istarskih sorti bit ce predstavljene i druge sorte koje su se vec udomacile kod istarskih vinara. Posjetitelji ce vina moci degustirati u 17 konoba, a svakog punog sata od 12 do 18 sati moci ce sudjelovati u vodenoj degustaciji poznatog sommeliera Sandija Parisa. Uz vino ce se nuditi pršut istarskih proizvodaca, te ovcji, kozji i kravlji sir. I ove ce godine vinari iz prijateljskog Svetog Ivana Zeline predstaviti svoja vina.

"Ove smo godine pripremili više caša, konoba i vina, zato se nadam da ce svi posjetitelji Smotre vina središnje Istre na Uskrsni ponedjeljak u Gracišcu biti zadovoljni", naglasio je Mijandrušic, dodajuci da se smotra održava u organizaciji Opcine Gracišce pod visokim pokroviteljstvom predsjednika republike Ive Josipovica, župana Ivana Jakovcica, Ministarstva turizma, te Hrvatske i Županijske turisticke zajednice.

Predsjednik organizacijskog odbora Damir Bacac dodao je kako ce se gostima nuditi meso vola na ražnju. Buduci da se ocekuje veliki broj posjetitelja upozorio je vozace koji budu došli u Gracišce da se pridržavaju uputa redara i da vozila parkiraju na za to odredenim mjestima.

"Uredeno je sedam parkirališta i posebno parkiralište za autobuse", najavio je Bacac. Procelnica Sandra Jakacic svemu je ovomu kratko dodala kako je posla bilo mnogo, ali i da se nada da ce posjetitelji na Uskrsni ponedjeljak moci uživati u vinima i Gracišcu, a na kraju dana u koncertu "Gustafa".


Podijeli: Facebook Twiter