Vino uvijek, konjak ne bih ni okusio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Albino Rojnic iz barbanskog naselja Grabri dvostruki je prvodobitnik na smotri vina mjesnih odbora Barban i Puntera održanoj proteklu subotu u staroj barbanskoj školi. Njegova malvazija i miješano crno vino, po sudu komisije u sastavu Sergio Bile, Milio Bulic i Drago Kolic, bili su najbolji od ukupno 13 uzoraka na smotri.

- Prošle godine sam takoder osvojio prvo mjesta za svoje crno i bijelo vino. Imam 1600 trsa, a vinogradarstvom se bavim otkad znam za sebe. Otac mi je prenio tu ljubav i ne bih se bavio proizvodnjom vina da to ne volim. Može se pred mene staviti tri boce konjaka, necu ih okusit, ali vino cu uvijek popiti, rekao nam je Rojnic. Lani je na smotri u Gracišcu, pak, osvojio broncu.

Drugo mjesto u kategoriji bijelih vina osvojio je Albert Glavicic iz Barbana s miješanim vinom malvazije i muškata, a trece Anton Zustovic iz Melnice sa svojom malvazijom. Medu crnim vinima, drugo mjesto je zauzelo miješano vino Vinka Cicerana iz Puntere, a trece, takoder miješano, Brune Kožljana iz Barbana.

Ovo je prva od šest smotri barbanskih mjesnih odbora koja ce najboljih 36 vina plasirati na Smotru vina opcine Barban u svibnju.

Sergio Bile, predsjednik komisije naglasio je da je protekla godina bila teška, pogotovo za crna vina i da su ocjene zato niže.

- Vina koja su osvojila prva tri mjesta radena su suvremenom tehnologijom, kod ostalih uzoraka pristup je bio tradicionalan, što nije loše, ali pažnju treba fokusirati na bacve, da budu ciste i drvo glatko, savjetovao je Bile.

Smotre vina opcine Barban organizira Opcina, a suorganizatori su mjesna Turisticka zajednica i barbanska poljoprivredna udruga Agronova uz strucnu pomoc vinara Sergia Bile.


Podijeli: Facebook Twiter