Vino se sviđa svima koji su ga kušali, drugi misle da smo ludi

Lara i Marko Zgrablić, mladi vinski poduzetnici iz Svetog Petra u Šumi
Lara i Marko Zgrablić, mladi vinski poduzetnici iz Svetog Petra u Šumi

Supetaršćina od davnina nije bila na glasu kao vinorodan kraj  iako su mnoga ovdašnja domaćinstva uzgajala lozu na manjim površinama i proizvodila vino za svoje potrebe. Nikada ovdje nije bilo prave profesionalne vinarije koja bi imala vlastitu vinsku etiketu… sve do sada. Prvu supetarsku vinariju nazvanu In sylvis (što na latinskom znači "u šumi" i dio je povijesnog natpisa iz ovdašnjeg pavlinskog samostana) osnovali su Lara i Marko Zgrablić, mladi bračni i vinarski par ispunjen optimizmom i vjerom da će njihova vina sigurno naći put do znatiželjnih ljubitelja dobre kapljice.

Debitantski nastup imali su na nedavnom sajmu S klobasicom u Europu i tu su prvi put širokoj publici javno predstavili svoju malvaziju In sylvis. Sve što je novo privlači pažnju, no oni koji su na sajmu kobasica kušali njihovu malvaziju, sigurno će se vratiti po još. Za prvo ikada na tržište pušteno komercijalno vino iz Svetog Petra u Šumi - nema straha!

Etiketa od furnira

Oboje ovih mladih poduzetnika u vinski je posao ušlo oboružano ne samo obiteljskim nasljeđem i tradicijom, već i stručnim znanjima. Naime, oboje studiraju vinarstvo u Poreču, Marko je apsolvent a Lara na drugoj godini. Vinariju odnosno podrum imaju u obiteljskoj kući u zaselku Teža, no vinograd je malo dalje, nedaleko zaselka Jušići, usred šume, dakle doslovce - in sylvis. Na toj je parceli nekada bio vinograd, ali je prije dosta godina izvađen. Prije dvije godine na lokaciji negdašnjeg vinograda posadili su novi, za početak s 5.800 čokota malvazije zasađenih na 1,2 hektara zemljišta.

- Na toj je lokaciji posebna mikro-klima, oduvijek su bile gusto sađene loze i mnogo voćaka, a tu je i krajnja zona maslina. Grožđe je na toj lokaciji znalo imati i do 20 posto šećera, pa smo bili uvjereno da ćemo moći dobiti vino koje će, ako ništa drugo, biti barem drugačije od drugih", pričaju Marko i Lara. Kako je vinograd još mlad, prva berba, ona lanjska, bila je dosta mršava što se tiče količine grožđa (a nešto su pojeli i tići), no grožđe je bilo zdravo i lijepo je dozrijelo, a kvaliteta  dobra. Vinograd je obran sredinom rujna, a količina je pojačana s nešto kupljenog grožđa, tek toliko da bude dovoljno za prvu seriju njihove vlastite malvazije, kojom su napunili 3.000 butelja.

Prva malvazija In sylvis svježe je i lagano vino s 13 posto alkohola, ugodnog voćnog mirisa i pune arome, a umjerene kiseline daju ovoj malvaziji i ugodnu svježinu. Što se tiče sljubljivanja malvazije In sylvis s jelima, stvar je jednostavna: poput mnogih drugih malvazija i ova će se lijepo slagati s ribom ili bijelim mesom, no slobodno ju je testirati i s drugim raznorodnim zalogajima. Primjerice, njena osebujna aromatika kao da priziva cukerančiće…

Test kod kušača koji su ovu malvaziju probali na sajmu S klobasicom u Europu bio je vrlo uspješan, a u narednim tjednima predstoje i dva stručna testa, budući da su Zgrablići svoju malvaziju In sylvis poslali na ocjenjivanje i za Smotru vina središnje Istre u Gračišću i za porečku Vinistru. Na obje manifestacije malvazija In sylvis mogla bi privući pažnju ne samo svojim organoleptičkim kvalitetama, nego i dizajnom: etiketa na bocama vrlo je kreativno dizajnirana tako da je njezin glavni, identitetni dio, otisnut na furniru i okomito nalijepljen na bocu u odnosu na zlatotiskom ornamentiranu vodoravnu vrpcu.

Odležana i slatka malvazija

Tek će sljedeća berba, predstojeće jeseni, biti prvi pravi test za njihov vinograd i njihovu vinariju, jer bi urod trebao biti obilniji nego lanjski. I nakon berbe 2017. će svježa malvazija In sylvis biti glavni i jedini proizvod ove vinarije, no ne zadugo, jer se od grožđa iz berbe 2016. u konobi u Teži "kuha" nešto što još nije za javno kušanje. Naime, svoja školska vinarska znanja Marko i Lara Zgrablić odmah su od prve berbe naumili proširiti i na druge stilove malvazije povrh već poznate svježe. Tako u njihovu podrumu u nekoliko barrique bačava dozrijeva malvazija oplemenjena autohtonim kvascima istarske malvazije proizvedenima u Brtonigli. Te će odležane malvazije iz prve berbe biti napravljeno petstotinjak litara, a u boce će se puniti na proljeće 2018. godine.

K tome, u maloj bačvici dozrijeva i buduća slatka malvazija In sylvis, napravljena passito tehnologijom odnosno od bobica koje su se dva mjeseca sušile na slami u drvenim kašetama. Nakon prešanja i odlijevanja svega 170 dobivenih litara te slatke malvazije, na preostali drop naliveno je stotinu litara od one malvazije namijenjene odležavanju, pa je nakon desetodnevne maceracije dobiveno vino koje bi trebalo poslužiti nadopunjavanju barrique bačvi, tako da uvijek budu pune tijekom dozrijevanja. Tako su, usprkos po količinama grožđa skromnoj berbi, Zgrablići uspjeli u svojoj prvoj godini iskušati tehnologiju za čak četiri vinska stila.

Šumske vinske probe

Najvažniji planovi za blisku budućnost su im nabaviti još barrique bačvi i povećati količinu proizvedene malvazije u više verzija odnosno stilova. Planiraju i širiti vinograd, a želja im je posaditi muškat žuti, merlot i cabernet sauvignon, na teran se nisu odlučili jer smatraju da im ovdašnja mikroklima ipak ne bi odgovarala. Kako je parcela na kojoj zasad imaju samo 1,2 hektara vinograda skoro trostruko veća, njenu odličnu poziciju, jugozapadnu ekspoziciju i okrenutost prema Limskoj dragi svakako će iskoristiti za sadnju još barem dva hektara, a sve će biti u jednom zaokruženom kompleksu. Osim vinograda, na toj parceli koja se inače zove Dumbak (značenje tog naziva još nije odgonetnuto) namjeravaju opremiti i nekim jednostavnim objektima, nadstrešnicom ili nečim sličnom, gdje bi organizirali vinska kušanja za turiste, na kušanje vina u šumskoj idili.

Kako su Marko i Lara vinogradarstvo i vinarstvo odabrali i kao temu svoga školovanja i kao svoj životni poziv, ovom poslu pristupaju s namjerom da si kroz njega osiguraju egzistenciju. O vinarstvu na Supetaršćini ranije su znali jako malo, ali studij vinarstva otvorio im je vidike. "Ono što u školi odslušamo, praktički istog dana možemo primijeniti kod kuće", kaže Lara Zgrablić, a na pitanje što njihovi sumještani, Supetarci, kažu na njihovu odluku da se tu na ovom području profesionalno bave vinarstvom, njen suprug i poslovni partner Marko Zgrablić kaže: "Tko je bio kod nas u konobi i kušao naše vino - pohvalio nas je. Većina drugih misli da smo ludi ča smo to šli delat". (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter