Vino, povrce i male kolicine mesa za dug život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Životni vijek može se produžiti zdravom prehranom, a medu najkorisnije namirnice ulaze voce i povrce, male kolicine mesa te caša do dvije vina dnevno.

Iako se mediteranski nacin prehrane dugo povezivao s dugim i zdravim životom, najnovija istraživanja pokazuju da ne donose sve mediteranske namirnice jednaku korist.

Znanstvenici su otkrili da konzumiranje ribe, morskih plodova i laganih mlijecnih proizvoda ne utjece na dugovjecnost. Medutim, caša vina ili dvije dnevno te velike kolicine voca, povrca i maslinova ulja uz minimalne kolicine crvenoga mesa osiguravaju dulji životni vijek.

Ovo je prvi puta da su otkrivene koristi pojedinacnih namirnica svojstvenih mediteranskoj prehrani te se sada tocno zna koje od njih treba jesti za dug i zdrav život.

Najnovije istraživanje koje je obuhvatilo 23 tisuce ljudi otkrilo je da mediteranska prehrana produžuje životni vijek za 14 posto, ali da se to ne odnosi na sve namirnice.

"Istraživanje je pokazalo da veliki dio namirnica karakteristicnih za mediteranski nacin prehrane uistinu pomaže ljudskom organizmu. Malo vina, ne više od dvije caše dnevno, manje mesa i velike kolicine voca i povrca jamce duži život", pojasnio je Dimitrios Trichopoulos, profesor na Harvardu i voditelj istraživanja.


Podijeli: Facebook Twiter