Vino mirisa zelene jabuke i narancine kore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska Panjoka
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Edo Babic
Lokacija: Rovinj, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: škampi ili kozice sa žara
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 48 kuna (Cicibela, Rovinj)

U zadnjih osam godina clan sam završne komisije na Vinistri u Porecu i svake godine doživim barem nekoliko pozitivnih iznenadenja od nekih novih vinara.

Berba 2008. donijela je nekoliko novih imena, a meni osobno najvece osvježenje bio je nepoznati rovinjski vinar Edo Babic Panjoka.

Potonji je izuzetno simpaticna osoba, vinom se ozbiljno poceo baviti 2005. te, osim malvazije, koja mu je glavna sorta, njeguje još i teran te cabernet sauvignon.

Uz pomoc još uvijek vitalnog oca Ivana obraduje 3,5 hektara vinograda u predjelu Valalte, a mikrolokacije su San Cristofolo i Monte Rico. Na tom dijelu Edo planira i novi podrum u kojem bi imao puno bolje uvjete negoli u ovom malom koji se nalazi na obroncima staroga grada u neposrednoj blizini franjevackog samostana.

Vrlo interesantan je obiteljski nadimak Panjoka, koji je dobio još Edov djed Pere jer je kao mali bio slatko djetešce pa su mu tepali da je kao štruca kruha - na rovinjskom dijalektu panjoka.

Osim novog podruma, Panjoka planira i širenje nasada s još cetiri nova hektara vinograda na predjelu Turnine, cime bi ukupno imao sedam hektara vinograda, što bi zadovoljavalo njegove potrebe.

Strucnu enološku pomoc Edo dobiva od Kristijana Damijanica, vrlo talentiranog enologa novije generacije. U zadnje tri berbe Edo uspijeva zadržati kontinuitet kvalitete. Svakako najbolja je bila ona zlatna iz 2008., no ova iz 2010. je na tragu te zlatne.

Vino je bistro i ima prekrasnu slamnatožutu boju s pozlacenim ringovima, a kad zavrtimo cašu, vidi se da je vino djelomicno gusto.

Miris odaje tipicnu istarsku crvenicu na kojoj ovo grožde i raste, dominira miris cvijeta akacije, tako tipican za mlade malvazije, potom dolaze note zelene jabuke, ali nakon treceg mirisa i one narancine kore. Na okusu je suho i vrlo toplo, djelomicno svježe, vrlo ukusno te djelomicno uravnoteženo.

Ovo vino ima finu kakvocu i u ustima je dosta trajno, možemo reci da je punoga tijela i spremno za upotrebu, a što se tice vijeka trajanja, mislim da ce bez problema ostati u izvrsnoj formi do sljedece godine.


Podijeli: Facebook Twiter