Vino kao kultura življenja i turistički proizvod

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Učinit ćemo sve, baš sve, da zaštitimo interese naših vinara. Na slučaju istarskog terana, čije rješavanje dugujemo još od lanjske Vinistre, radimo iz tjedna u tjedan, i to zahtijeva kvalitetnu, argumentiranu i diplomatsku raspravu s Europskom komisijom. Po povratnim informacijama koje imamo iz Bruxellesa, u očekivanju smo povoljnog rješenja za istarski teran, koje će biti u interesu naših vinara, rekao je hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 22. Vinistru.

Ocijenivši ovu porečku priredbu kao najznačajniju vinsku manifestaciju u ovom dijelu Europe, Jakovina je rekao kako je već četvrti put na Vinistri kao ministar, kako mu je svake godine sve bolja i bolja, kako je oduševljen sve većim brojem mladih vinarki i vinara koji osvajaju medalje, te kako je Vinistra prva karika u sljubljivanju istarskih vina s istarskim turizmom kao najvažnijom gospodarskom granom istarske regije. Ministar Jakovina je posebno oduševljenje izrazio humanitarnom akcijom kojom su istarski vinari donacijom svojih vina pomogli prikupljanje sredstava za pomoć djeci s cerebralnom paralizom.

Svečanost otvorenja 22. Vinistre pred porečkom dvoranom Žatika otvorila je klapa Histri izvedbom himni, a prvi je uzvanike pozdravio predsjednik udruge Vinistra, Nikola Benvenuti. Uz dobrodošlicu svim ljubiteljima vina koji su došli ocijeniti rezultate višegodišnjeg rada istarskih vinara, Benvenuti je naglasio kako je prošla godina bila izuzetno teška ali su usprkos lošim vremenskim prilikama postignuti odlični rezultati.

 - Sve naše snage usmjerene su sada ka rješavanju statusa našeg vina terana, podvukao je Benvenuti, te izrazio zadovoljstvo što Vinistra svake godine ima sve više posjetitelja iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. - Pozivamo vas da se upoznate s našom istarskom vinskom pričom, s mirisima, okusima i bojama naših vrhunskih vina i da uživate u najljepšoj vinskoj manifestaciji u ovom dijelu Europe, zaključio je Benvenuti.

Uzvanike i posjetitelje zatim je pozdravio porečki gradonačelnik Edi Štifanić, naglasivši kako Vinistra nije običan sajam, već je za grad Poreč to prvorazredna, štoviše i kultna manifestacija. - Znamo da je teška godina za nama, ali naša su očekivanja ipak velika jer naši su nas vinari naučili na dobra vina, i siguran sam da su naši vinski čarobnjaci i ove godine napravili jako dobru malvaziju, rekao je Štifanić. Predsjednica županijske Gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić je svojoj čestitki na 22 godine uspješnog rada istarskih vinara i njihove udruge Vinistra izrazila zadovoljstvo što među njima danas ima i mnogo uspješnih poduzetnika, koji s vinom kao vrhunskim proizvodom osvajaju svjetska tržišta. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter