Vino Kabola dobilo eko-certifikat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vinarija Kabola Marina Markežica iz Kremenja kod Buja, uz porecku Agrolagunu, jedina u Istri dobila eko-certifikat, i to ne samo za ekološku proizvodnju vina, vec i maslinovog ulja. U skoroj buducnosti mogli bi im se pridružiti istarski vinari Trapan, Kozlovic i Matijašic te obitelj Turnšek, koja uz vino proizvodi maslinovo ulje, povrce i uzgaja životinje, jer su svi nedavno pokrenuli neophodnu proceduru.

Kabolinom eko-certifikatu prethodilo je trogodišnje pracenje proizvodnje zadruge Agribiocert iz Omiša. «Ovo je treca berba od kad smo poceli nadzirati pridržavanje strogih pravila prema kojima nema korištenja opasnih kemijskih sredstava ni pesticida. Upravo su tri godine potrebne da bi se tlo ocistilo. Ne možemo reci da su ova vina ukusnija, ali smo sigurni da u njima nema nepoželjnih tvari. Iskustvo je ukazalo na životnu energiju takvih proizvoda ciji su korisnici zdraviji i brže se oporavljaju od bolesti», kazao je voditelj strucnog nadzora Ivan Mihovilovic.

Upravitelj Agribiocerta Ranko Tadic je napomenuo da od ukupnih obradenih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj samo se jedan posto dosad odnosi na ekološku proizvodnju, što je porazno, posebno uzme li se u obzir da je u Sloveniji to pet posto, u Italiji devet, u Švicarskoj 12, a u Austriji cak 15 posto.

Malvazija Kabola 2008 nedavno je u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, izabrana kao najbolja medu 29 uzoraka hrvatskih svježih malvazija. Malvazija Reserve Kabola 2006 je pak krajem prošle godine na natjecanju Alpe Jadran u Austriji osvojila prvo mjesto u kategoriji suhih vina. Revija «Svijet u caši» svrstala je Markežica medu 20 najboljih vinara u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter