Vino i hrana sve važniji za dolazak turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vino, hrana i doživljaj povezan s njihovim kušanjem sastavni su dio hrvatske turisticke ponude i sve važniji motiv dolaska turista u Hrvatsku te ce gourmet imati važno mjesto i u predstojecoj strategiji razvoja turizma, kazao je ministar turizma Veljko Ostojic otvarajuci u petak festival vina i hrane Zagreb Wine Gourmet Weekend koji se do 15. travnja održava u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol.

Festival je u organizaciji Digitel grupe okupio oko 140 izlagaca iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je oko sto vinara, dok su ostali proizvodaci raznih delicija, a svi ce ukupno predstaviti više od 200 brendova.

Ministar je kazao da ga veseli što je na planu promocije i proizvodnje kvalitetnih vina i hrane zadnjih godina napravljen iskorak uz pomoc vinara, ali i hotelijera, ugostitelja i medija, što pokazuju i sve brojnija strucna svjetska priznanja te sami turisti.

Smatra da ce smanjenje stope PDV-a za turizam od iduce godine biti dodatni poticaj i za razvoj gourmet scene u Hrvatskoj te da ce svi krajevi ravnomjerno raditi na toj, kako je kazao, sjajnoj prici vezanoj za hrvatsku kulturu stola.

I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istice da Hrvatska ima puno toga ponuditi u vinima i hrani, što ce biti važno i po ulasku u EU. Istaknuo je da je u Hrvatskoj pod vinogradima oko 33 tisuce hektara, izvozimo oko 1,5 milijuna litara vina te vec imamo oko 100 robnih marki vrhunskih vina.

Jakovina je uz ostalo kazao da su vino i njegova promocija ukljuceni u turizam te da ce se kroz niz strateških mjera zasigurno pomagati i proizvodacima vina.


Podijeli: Facebook Twiter