Vinkuranska vala: Bespravno izgrađeno 90 molova

Novoizgrađeni molovi na lani uređenoj plaži
Novoizgrađeni molovi na lani uređenoj plaži

- Na potezu od sportske lučice Vinkuran do lokalnog autokampa u Banjolama, bespravno je izgrađenih 90 molova (molića). Shodno utvrđenim činjenicama, nadležna Lučka kapetanija iz Pule poduzet će mjere u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, odgovorio nam je David Radas iz kabineta ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na naš upit o ovom problemu i što su do sada poduzeli da to spriječe. Inspekcijski nadzor inspektora sigurnosti plovidbe nadležne Lučke kapetanije Pula uslijedio je samo dan nakon našeg upita na tu temu. Naime, između sportske lučice Vinkuran i uvale Kanalić, niknuli su novoizgrađeni molovi na lani uređenoj plaži koja je namijenjena isključivo za kupače. Jedan takav mol je postavljen početkom ovog mjeseca što govorio o bezobzirnosti vlasnika brodica za kupače, ali i zakon.

Nitko nikada nije kontrolirao gradnju

Za naše posjete te plaže zatekli smo mještanku Vinkurana Milenku Orlić u šetnji tim krajem. Ona nam je rekla da nije u redu da su vlasnici brodica napravili molove na plaži gdje se kupaju i djeca. Upozorila nas je na opasnost ispušnih plinova koji proizvode te brodice, ali i na pokretne brodske dijelove koji su velika opasnost za kupače i ronioce.

Za taj problem znaju i u mjesnim odborima Vinkuran i Banjole koji su po toj temi nedavno održali zajednički sastanak. Predsjednici tih MO-a, Mirna Mihovilović i Dražen Mišković vele da su razgovarali o mogućnosti da se postave psihološke brane kojima bi zaštitili kupače i to su zatražili da postavi Općina Medulin. Te brane bi se postavile, po mišljenju Mihovilović i Mišković, u lučici Vinkuran, na plažu za pse u Kanaliću i podno naselja Kašanjež. Što se tiče bespravnih molova od uvale Kanalić do naselja Kašanjež, Mihovilović i Mišković vele da su ti molovi izgrađeni prije nekoliko desetljeća te da svako toliko nikne jedan novi.

- Uvijek se nešto gradilo i to nitko nikada nije kontrolirao, iznio nam je predsjednik MO-a Banjole. (Paulo GREGOROVIUĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter