Vinkuran: Lokvu može isušiti samo sunce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem s lokvom preko puta vinkuranskog kamenoloma još nije riješen. Zahvaljujuci kracem suncanom razdoblju razina vode se spustila, no još je uvijek gotovo pred vratima okolnih kuca.

- Ispod ceste koja vodi za Pješcanu Uvalu je kanal kojim je voda nekad otjecala do mora. Sada je to nemoguce jer je preko njega izgradena prometnica. Proucavamo stare austrijske karte da vidimo gdje prolaze kanali ispod doline kojima bi voda mogla isteci, kaže Drago Brulc, direktor komunalnog poduzeca Albanež.

Na pitanje zašto se voda ne ispumpa i odveze u cisternama, odgovara da je to skup zahvat i da ce se lokva prije sama isušiti nego što se nešto postigne ispumpavanjem.

- Kanal je na terenu vidljiv u tragovima, malo ga ima, malo je preoran, a dijelom je ispod prometnice. U katastru cemo provjeriti je li izdvojen kao zasebna cestica i onda ga možemo cistiti i obnoviti. Ako omogucimo protok vode ispod ceste, nece biti problema jer je prema Pješcanoj Uvali teren u padu i voda ce oteci, kaže donacelnik Damir Demarin.

Dok se ne utvrdi kakva je situacija s kanalima, Vintijanci ce hodati u cizmama i moliti se za što više sunca koje ih, cini se, najbrže može riješiti lokve.


Podijeli: Facebook Twiter