Vinkošte u Sv. Duhu

Vinkošte u Sv. Duhu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vinkošte u Sv. Duhu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Vinkošte pole Svetega D'ha - Sveta moša, lepe besede, glaš vina, bakon kruha", naziv je nedjeljnog programa održanog u Sv. Duhu kraj Štrpeda u organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet i etnomuzikologa Emila Zonta rodom iz Sv. Duha.

U svetoj misi održanoj u crkvi Sv. Duha, sakralnom zdanju iz 13. stoljeća, sudjelovali su "Cantores cum cantu gregoriano" iz koparske Katedrale Marijinega Nebovzetja, a nedjeljno druženje okupilo je brojne mještane pograničnog područja s obje strane granice.

- Prema povijesnim izvorima kod crkve Sv. Duha se na Vinkošte u 16., 17. i 18. stoljeću znalo vijoriti i 240 crkvenih zastava. Dolazili su iz župa iz cijele Istre i s tim danom su počeli sajmovi po Istri. Namjera nam je to postepeno obnoviti. Najljepše je što smo na sv. misi molili na istovremeno hrvatskom i slovenskom jeziku, izjavio je Emil Zonta. Sv. misu vodili su svećenici Bogdan Vidmar iz Kopra, Milan Stepan iz Štepani i Mario Žmak iz Buzeta.

U nazočnosti Rudija Merljaka, tajnika Ureda slovenske Vlade za Slovence u iseljeništvu te Borisa Grželja, predsjednika SKD "Lipa" iz Buzeta, otvorena je izložba slika "Pesem moje duše" Nevine Pečarič rođene Prodan iz Podrebra. U njenom najnovijem ciklusu prevladava plava boja i motivi kruga kojima na nekim slikama pridružuje lik anđela.

- Slikarica plavu boju uvijek prvu istisne iz tube na paletu. Kaže da je to njena prva boja, boja iz duše. Boje u nas potaknu najrazličitije osjećaje i asocijacije. Pri tome psihološki doživljaj boja nije ovisan samo od osobnog iskustva već je predodređen preko nasljeđa stoljetne predaje, zapisat će u predgovoru kataloga Ingrid Knez. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter