Vinkošte pole Svetega D'ha

Matija Dedić
Matija Dedić

Nedjeljnim programom "Vinkošte pole Svetega D'ha - Sveta moša, lepe besede, glaš vina, bakon kruha", u Sv. Duhu kraj Štrpeda, obilježen je blagdan Duhova. Svetu misu u crkvi Sv. Duha, sakralnom zdanju iz 13. stoljeća, vodili su svećenici Milan Stepan iz Štepani i Mario Žmak iz Buzeta, a zapjevala je pjevačka skupina Schola Coralis Iustinopolitana iz Kopra.

Domaća riječ odzvanjala je i po završetku mise, u programu "Kaj je kaj" u kojem su sudjelovali književnici i glazbenici s obje strane granice; Vladimir Pernić, Tomica Črnac, Milena Draščić Rušnjak, Vanessa Jakac, Emil Zonta, Mario Miklavčič, Darjo Gregorič, kao i folklorna skupina Kulturnog društva "Mandrač" iz Kopra te buzetski trio "Lipa".

Prema povijesnim izvorima kod crkve Sv. Duha se na Vinkošte u 16., 17. i 18. stoljeću znalo vijoriti i 240 crkvenih zastava. Dolazili su iz župa iz cijele Istre i s tim danom su počeli sajmovi po Istri. Namjera je to postepeno obnoviti.

- Cilj ovakvog druženja je poštivanje i očuvanje kulturne baštine za buduće rodove, poručio je etnomuzikolog Emil Zonta rodom iz Sv. Duha koji je nedjeljni program organizirao uz podršku Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet, Istarskog društva Helio Diakon, Grada Buzeta i Mestne občine Koper".

- Čovek bi reku da nam te lepe i store hiše propadaju. Kade ni jidi nanka hiša pozguren ne stoji. Ma hiš je bilo i oš ih je. Zazidane so od trdega objočja i s klinčoni. Ma propjo u teh hišak molo ki već živi. Samo kaka stora nona ali nono. Te mlaji so šli u drge kraje i grode, pročitao je Tomica Črnac iz Črnci na mjesnom govoru rodnog kraja tekst Adrijane Merlić iz Svetog Duha.

- Takva druženja so super da se ohranja tradicija, da se zbiraju ljudje tam kje so nekoč živeli, povjerila nam je Sonja Gorjan članica Kulturnog društva "Mandrač" iz Kopra koje se predstavilo šavrinskim pjesmama i plesovima u slikovitim narodnim nošnjama iz slovenske Istre.

- Dobro je da se na ovaj način čuva glazbeno kulturna baština dvaju područja s obje strane granice, posebno ove godina kada slavimo 30. obljetnicu bratimljenja sa slovenskom općinom Kopar, poručio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter