Vinko Sindičić odbio izručenje Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić (72), uhićen prošli tjedan u Španjolskoj na temelju međunarodne tjeralice, odbio je izručenje Hrvatskoj te će ostati u madridskom pritvoru nekoliko dana dok središnji istražni sud ne donese odluku, potvrđeno je Hini sa suda u Madridu.

Sindičić je prošli ponedjeljak uhićen u gradu Burgos na sjeveru Španjolske na temelju Interpolove tjeralice. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci izdalo je tjeralicu pod optužbom da je 2008. godine lažno svjedočio na suđenju Krunoslavu Pratesu, osuđenom u Münchenu na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića

Sindičić nije zatražio konzularnu pomoć hrvatskog veleposlanstva u Madridu, a zasad ostaje nepoznato što je radio u Burgosu.
Ukoliko istražni sud donese odluku o izručenju moći će se žaliti čime će izručenje biti dodatno razmotreno, a odluka odgođena.

Stjepan Đureković je ubijen u1983. u garaži u Wolfrathausenu pokraj Münchena, a Prates je osuđen zbog pomaganja, među ostalim i za davanje ključa garaže Josipu Perkoviću, optuženom za organiziranje ubojstva. Na optuženičkoj klupi je i Zdravko Mustač, još jedan od članova jugoslavenske tajne službe UDBA

Anto Nobilo, odvjetnik Perkovića i Mustača, izrazio je prošli utorak zadovoljstvo uhićenjem Sindičića u Španjolskoj.
- Bit ćemo sigurni da ćemo doći do Sindičića jer je na sve načine izbjegavao svjedočenje u Njemačkoj, rekao je Nobilo za HRT.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. oslobođen optužbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter