Vinko Martinovic Štela uhicen na granici s BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo dva mjeseca nakon što je pušten iz talijanskog zatvora ratni zlocinac Vinko Martinovic Štela, kako javlja HRT, uhicen je u cetvrtak navecer na granicnom prijelazu Mali Prolog izmedu Metkovica i Vrgorca.

Martinovic Štela uhicen je temeljem medunarodne tjeralice, raspisane po nalogu zagrebackog Županijskog suda, gdje je još 1998. godine optužen zbog ubojstva žene u Mostaru.

Martinovic je za ubojstvo Jasmine ?ukic vec bio nepravomocno osuden na osam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudic zvan Guja na sedam godina. No Vhovni je sud pet dana prije njegova izrucenja Haaškom sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slucaj vratio na ponovno sudenje. U meduvremenu je Raspudic u novom procesu osuden na deset godina i odslužio tu kaznu.

Martinovic je na Haaaškom sudu zajedno s Mladenom Naletilicem Tutom proglašen krivim za ratne zlocine pocinjene nad nehrvatskim stanovništvom u okolici Mostara, te je osuden na 18 godina zatvora. Uhicen je 1999. godine, dok je prije nešto više od tri godine prebacen u zatvor u Italiju. Pušten je u sijecnju nakon odslužene dvije trecine kazne. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter