Vinko Cerovac opet na čelu pazinskih umirovljenika

Vinko Cerovac (M. RIMANIĆ)
Vinko Cerovac (M. RIMANIĆ)

Vinko Cerovac ponovno je izabran za predsjednika Udruge umirovljenika Pazin, koja djeluje u sklopu Matice umirovljenika Hrvatske, a okuplja umirovljenike iz Pazina i okolnih općina.

Na području Grada Pazina i općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan živi oko 4.400 umirovljenika, a u udrugu ih je učlanjeno tek 720 ili 16 posto, rekao je Cerovac u izvješću o proteklom četverogodišnjem razdoblju.

Naglasio je da u tom razdoblju prethodna, ali ni aktualna Vlada nisu bile učinkovite u reagiranju na traženja i ukazivanja na sve teži ekonomski i socijalni status umirovljenika. Prethodna Vlada je uvela "krizni porez" i "zamrznula" mirovine, koje su prije dvije godine "odmrznute", ali i dalje se godišnje usklađivanje mirovina obavlja po tzv. "švicarskoj formuli", a ne po novoj, inicijativom umirovljenika predloženoj metodi, koja prati porast plaća i troškova života.

- Lani je porast mirovina iznosio 2,05 posto, a ove godine jedan posto, rekao je Cerovac. Dodao je da je prosječna mirovina ispod 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj i naglasio da su intencije umirovljeničkih udruga da mirovine budu barem 60 posto prosječne plaće, što je stvarnost u Europi.

- Međutim, moramo biti realni, taj će se odnos sporo mijenjati jer je danas omjer umirovljenik - osiguranik 1:1,9. To je toliko nepovoljno da je iluzija očekivati skori i znatniji porast mirovina i poboljšanje standarda umirovljenika, rekao je Cerovac.

Na kraju svog izlaganja govorio je o brojnim društvenim aktivnostima udruge umirovljenika i njenoj suradnji s brojim ustavama i udrugama te dobroj suradnji sa stručnim službama Grada Pazina i susjednih općina koje pomažu najpotrebitijim umirovljenicima. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter