Vinka Cetinski opet pred istražnim sucem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražni sudac pulskog Županijskog suda Svetislav Vujic danas je ispitao Vinku Cetinski, Borisa Sorga i Željana Hrvatina temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva za proširenjem istrage od 16. svibnja, i to za još 11 kupoprodaja zemljišta kojima je tvrtka Kermas ulaganja Danka Koncara navodno oštecena za dodatnih još 11,4 milijuna kuna. Time bi se iznos za koji se tereti rovinjska skupina popeo na više od 54 milijuna kuna.

Nakon izlaska iz pulskog Županijskog suda Cetinski, kao ni njezin branitelj Dubravko Veža, nisu htjeli davati izjave. Do kraja radnog dana ostali smo zakinuti i za informaciju je li istražni sudac nakon saslušanja donio rješenje o proširenju istrage buduci da nam pulski Županijski sud nije odgovorio na upit.

U proširenoj istrazi Vinku Cetinski se sumnjici da se kao direktorica Kermasa dogovorila s Borisom Sorgom i odvjetnikom Željanom Hrvatinom, koji imaju zajednicku tvrtku za nekretnine Icarus, da za Kermas otkupljuju zemljišta po dvaput vecim cijenama od onih koje su prodavatelji tražili, a sve da bi stekli protupravnu imovinsku korist.

Županijsko državno odvjetništvo traži istragu jer tereti Borisa Sorga i Željana Hrvatina da su, uz poticaj Vinke Cetinski, zloporabili položaj i ovlasti. Rijec je o zemljištima cije se površine mjere u desecima tisuca kvadrata, a kupoprodaje su obavljene tijekom 2007., 2008. i 2009. godine. U vecini slucajeva prodavatelji su po kvadratu tražili 2,5 ili tri eura, a Kermas im je placao pet odnosno šest eura.

Nakon što bi Kermas uplatio uvecanu kupoprodajnu cijenu, prodavatelji bi razliku izmedu tražene i stvarno placene cijene predavali odvjetniku Hrvatinu, koji je, sumnja se, novac dijelio s Borisom Sorgom i Vinkom Cetinski.

- Moj branjenik Željan Hrvatin je ispitan i istražni sudac mora donijeti odluku o posljednjem zahtjevu za proširenjem istrage. Takoder, istražni sudac mora donijeti i odluku o daljnjoj primjeni mjere pritvora s obzirom na to da je Odvjetništvo predložilo produljenje pritvora. Mi smo pak predložili da se pritvor ukine i da se odredi mjera opreza zabrane približavanja i kontaktiranja svjedoka koje Državno odvjetništvo predlaže da se ispitaju po zahtjevu za proširenjem istrage, rekla nam je odvjetnica Marija Budimir, braniteljica Željana Hrvatina.

Željan Hrvatin i Boris Sorgo nalaze se u pritvoru više od 40 dana, a Županijsko je državno odvjetništvo u novom istražnom zahtjevu zatražilo produljenje pritvora za obojicu te da se produže mjere odredene Vinki Cetinski i Marinu Sorgu kojima im je zabranjena komunikacija s ostalim osumnjicenicima u ovoj aferi. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter