Vinka Cetinski: Nisam znala da se čestice nalaze unutar zaštićenog područja

Vinka Cetinski ispred pulskog suda (M. MIJOŠEK)
Vinka Cetinski ispred pulskog suda (M. MIJOŠEK)

Na Općinskom sudu u Puli jučer je sutkinja Tanja Skandel Monas privela kraju suđenje Vinki Cetinski, kao odgovornoj osobi, i TD-u Kermas ulaganja kao pravnoj osobi, koje Općinsko državno odvjetništvo u Puli tereti za kazneno djelo protiv okoliša pustošenjem šuma.

Presuda će biti objavljena u petak u 11.30 sati.

Šume nije ni bilo

Budući da je prošlo više od tri mjeseca od posljednjeg ročišta, zamjenica općinskog državnog odvjetnika ponovno je pročitala optužnicu kojom se Vinka Cetinski kao tadašnja direktorica Kermas ulaganja tereti da je od studenog 2009. do siječnja 2010. godine na području Mondelaco - Laco di Ran na području Rovinja, protivno propisima, uklonila autohtono raslinje, odnosno pustošila šumu na česticama koje se nalaze unutar zaštićenog područja značajnog krajobraza "Rovinjski otoci i priobalno područje". Državno odvjetništvo od suda traži da se zbog navedenog Vinka Cetinski kazni s 40 dnevnih dohodaka, a tvrtka kojoj je bila na čelu, Kermas ulaganja s 20.000 kuna.

Vinka Cetinski izjavila je da se ne osjeća krivom, a isto je učinio i predstavnik Kermas ulaganja Vladimir Veljović, koji je uz nju sjedio na optuženičkoj klupi. Prijedlog Državnog odvjetništva da se naloži novo vještačenje jer je Bruno Cukon, koji je izradio nalaz i mišljenje preminuo prije no što je ispitan na suđenju, sutkinja Skandel Monas je odbacila jer bi još jedno vještačenje samo odužilo postupak koji se ionako previše razvukao. Stoga su pročitani svi ostali dokazi iz spisa, među kojima i dopis Hrvatskih šuma iz kojeg proizlazi da na česticama na kojima je Vinka Cetinski navodno pustošila šumu - nije bilo šume. Hrvatske šume navele su, naime, da predmetne čestice nisu obuhvaćene šumsko-gospodarskim područjem i gospodarskim planovima. (M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter