Vinka Cetinski krcila teren bez dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavnu poslovnu suradnicu Danka Koncara i clanicu Uprave njegove tvrtke Kermas, Vinku Cetinski iz Rovinja, Opcinsko državno odvjetništvo u Puli tereti za kazneno djelo pustošenja šuma na podrucju Rovinja od studenoga 2009. do sijecnja 2010. te za povrede dužnosti postupanja po propisima.

Odvjetništvo je protiv Vinke Cetinski i trgovackog društva Kermas podiglo optužni prijedlog pred Opcinskim sudom u Puli, objavljeno je na službenim internetskim stranicama DORH-a.

Kako se navodi u optužnom prijedlogu, Cetinski je protivno pozitivnim propisima i bez prethodnog odobrenja nadležnog tijela državne uprave posredstvom poljoprivrednog obrta sjekla i krcila šumu. S površine od 2,34 hektara, od kojih se oko 1,4 hektara nalazi unutar zašticenog podrucja znacajnog krajobraza, uklonjeno je autohtono raslinje, šumska vegetacija i panjevi te je nasuta dovezena zemlja i posadeno oko 80 stabala masline.



Opcinsko državno odvjetništvo podignulo je optužni prijedlog protiv Vinke Cetinski nakon što ju je Danko Koncar u rujnu ove godine kazneno prijavio istarskoj policiji i Županijskom državnom odvjetništvu zbog navodne prijevare i zloporabe ovlasti u kupoprodaji nekretnina u Istri, pri cemu je navodno oštecen za najmanje 15 milijuna eura. Koncar je kaznenu prijavu podnio i protiv svog drugog poslovnog partnera Drage Radolovica, vlasnika firme Istria Bavaria Agentur, koji je takoder bio ukljucen u kupovinu zemljišta, ali zasad protiv njega nije podignuta optužnica.

Podsjetimo, prijateljevanje obitelji Koncar i Cetinskih preraslo je krajem 2007. i u poslovnu suradnju. Vinka Cetinski je s Radolovicem trebala kupovati zemljište i osnivati nove tvrtke u kojima bi oni bili suvlasnici, a nakon što bi isplatio Radolovica, Koncar bi postao vecinski vlasnik. Koncar se smatra prevarenim jer su mu navodno Cetinski i Radolovic prikazivali da su zemljište kupili po znatno vecoj cijeni, a razliku su navodno zadržavali za sebe.

Prema dosadašnjim saznanjima, Koncar je kupio zemljište i objekte na 40 lokacija diljem Istre, najviše na podrucju Rovinjštine. Optužni prijedlog protiv Vinke Cetinski najvjerojatnije se odnosi na zemljište na brdu Lacodiran iza bolnickog naselja u Rovinju, o kojem smo vec pisali. Na tom je zemljištu, koje je trebalo biti ogledni primjer za druge Koncareve lokacije, zabilježena hipoteka u iznosu od 25 milijuna kuna. Brdo se nalazi u zašticenom obalnom pojasu, a i Gradsko vijece Rovinja vec ranije je donijelo odluku da ga treba vratiti u prijašnje stanje te da se na njemu nece dozvoliti gradnja.


Podijeli: Facebook Twiter