Vinjetu nije imao gdje kupiti, ali je kažnjen

Slovenski granični prijelaz Obrežje (Oleg MOSKALJOV)
Slovenski granični prijelaz Obrežje (Oleg MOSKALJOV)

U vrlo neugodnoj i krajnje nekorektnoj situaciji na slovensko-hrvatskom graničnom prijelazu Obrežje u noći s 30. studenog na 1. prosinca našao se hrvatski državljanin Valerio Radotić, koji je zbog toga što nije imao gdje kupiti tjednu vinjetu za slovenske autoceste zaradio kaznu od čak 300 eura! Usto, slovenski carinski policajac prozvao ga je lašcem.

- Po dolasku na granični prijelaz Obrežje, negdje oko 22 sata, carinski djelatnik zatražio je moju putovnicu, s obzirom na to da nisam imao vinjetu na vjetrobranskom staklu.

Pokušao sam mu objasniti da je nisam mogao kupiti na benzinskoj postaji jer im je ponestalo tjednih vinjeta. Potom me uputio u njihovu poslovnicu koja se nalazi u sklopu zgrade carine i policije, gdje mi je ljubazna gospođa rekla da tjednu vinjetu nije moguće kupiti.

Ponovo sam se vratio i ispričao to istom cariniku, na što je mi je odgovorio da ga to ne interesira i da imam dvije minute da kupim vinjetu te da ću u protivnom morati platiti kaznu u iznosu od 150 eura, ispričao nam je Radotić, koji često poslovno putuje u Sloveniju i tvrdi da dosad nije imao neugodnosti.

Da bi pokušao smiriti strasti, naš se vozač pješice uputio do obližnje benzinske crpke da provjeri prodaju li ondje vinjete, no također bezuspješno, rečeno mu je da tjednu vinjetu često nije moguće kupiti posljednjih dana u mjesecu. Tu je zavrzlama tek počela.

- Vratio sam se do carinika, prenio mu što su mi rekli na benzinskoj pumpi i dao mu ATA karnet na ispunjavanje, nakon čega je ponovo tražio vinjetu.

Po ne znam koji put sam mu pokušao objasniti da ju nemam gdje kupiti, na što me, na moje zaprepaštenje, nazvao lašcem. Također, zatražio je dodatne dokumente, osobnu iskaznicu, vozačku i prometnu dozvolu te knjižicu vozila.

Potom me odveo u prostorije carine te počeo nešto pisati i dao mi da to potpišem. Uvrijeđen, više nisam bio siguran je li njegov postupak ispravan pa sam odbio potpisati dokument.

Inzistirao je da potpišem te da navedem prigovor ukoliko ga imam, no umjesto toga zatražio sam razgovor s njegovim nadređenima te knjigu žalbe koju sam ispunio, tvrdi Radotić.

Nakon nekoliko sati neugodnosti na graničnom prijelazu ponovo se uputio u poslovnicu za prodaju vinjeta da bi dobio potvrdu da je nije moguće kupiti, na što su ga obavijestili da su nove upravo stigle te ju je konačno i kupio. Vrativši se u prostorije carine, naš je vozač razgovarao s voditeljem smjene.

- Razuman gospodin rekao mi je da bi on to svakako drugačije riješio i da ja nisam kriv te da je riječ o pogrešnom postupku zamjene vinjeta Republike Slovenije, ali i da postupak carinskog djelatnika nije ispravan, no da on ne može ništa s obzirom na to da je onaj drugi pokrenuo intervenciju, tvrdi ogorčeni vozač.

Nakon najmanje sat vremena čekanja Radotiću se obratio isti onaj carinik i hladno mu rekao da mu se kazna povisila, budući da su protekla dva sata od uočavanja prekršaja te da sada iznosi 300 eura.

Iscrpljen maratonskim prepucavanjem i inaćenjem, nakon nekoliko bezuspješnih telefonskih poziva Zagrepčanin je otišao na policiju i voditelju kazao da želi predati prijavu protiv carinika zbog mobinga, uvrede i podcjenjivanja. (Krešimir TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

Kazne i do 800 eura

Prvog dana prosinca počela je u Sloveniji prodaja vinjeta za 2013. godinu, i to po istim cijenama kao ove godine. Dakle, godišnja vinjeta za promet kroz slovensku mrežu autocesta stoji 95 eura, odnosno 47,50 eura za motocikle, trideset eura košta mjesečna vinjeta, a tjedna 15 eura. Za motocikliste na raspolaganju su još šestomjesečne vinjete po 25 eura te tjedne po 7,5 eura.

Tvrtka koja upravlja mrežom, Dars, ove će godine prodajom vinjeta zaraditi oko 137 milijuna eura, što je na razini prošlogodišnje zarade. Djelatnici Darsa i dalje vrebaju na svim dijelovima autoputa, najčešće na graničnim dijelovima gdje se talijanski autoput spaja sa slovenskim, ako samo zabrazdite u slovenski teritoriji, globa vam ne gine, a ona se kreće između tristo i osamsto eura.

Istovremeno je počela i prodaja vinjeta za austrijsku mrežu autocesta s cijenama koje su osjetno niže od slovenskih unatoč poskupljenju. Dakle, kod Austrijanaca godišnja vinjeta stoji 80,60 eura, dvomjesečna 24,20 eura te desetodnevna 8,30 eura. Što se tiče Talijana oni i dalje vrše naplatu na naplatnim kućicama. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter