Vinjete ostaju do kraja 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vinjete kojima vozaci osobnih automobila u Sloveniji placaju cestarinu ostat ce u upotrebi najmanje do 2014. godine, navode u cetvrtak slovenski mediji.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je vlada najnovijim akcijskim planom zadužila tvrtku DARS, koja upravlja autocestama, da u drugoj polovici ove godine pripremi dokumentaciju za natjecaj na kojemu bi se izabrao najpovoljniji ponudac za elektronicku naplatu cestarina po prevoženom kilometru. To je treci akcijski plan u vezi s elektronickom naplatom cestarina od kada je vinjete 2008. godine uvela prijašnja vlada koja je tvrdila da ce elektronicki sustav naplate zaživjeti 2013. godine.

Najnovijim planom predvida se da se elektronicka naplata prevoženih kilometara krajem 2012. godine uvede najprije za teretna vozila ciji vozaci i dalje cestarinu placaju klasicnim nacinom na naplatnim kucicama, dok bi se isti sustav dvije godine kasnije primijenio i za osobna vozila. Do tada vinjete, koje su uvedene kao privremeni sustav paušalne naplate cestarina, ostaju i dalje u upotrebi. 

Po podacima DARS-a, Slovenija je od cestarina zaradila 290 milijuna eura, od cega 131 milijun prodajom vinjeta, a ostalo klasicnom naplatom cestarine za teretna vozila. Cijena vinjeta do daljnjega ostaje ista - 95 eura za vinjetu koja se koristi cijele godine te 30 za mjesecnu, a 15 eura za tjednu vinjetu. Potonje najcešce koriste vozaci u tranzitu.


Podijeli: Facebook Twiter