Vinistra, udruga vinara i vinogradara Istre, organizira prvu hrvatsku "en primeur" degustaciju mladih istarskih malvazija, berba 2011. Degustacija ce se održati u zagrebackom hotelu The Regent Esplanade u ponedjeljak, 13. veljace od 14 do 19 sati, a okupit ce 26 istarskih vinara koji ce po "en primeur" principu primarno predstaviti netom punjene malvazije, a potom i nekoliko svojih odležanih vina. Termin od 14 do 16 sati rezerviran je za profesionalce cije je poslovanje izravno vezano uz vina, poput sommeliera, ugostitelja, distributera i predstavnika medija. Degustacija ce od 16 do 19 sati biti otvorena za javnost, uz prethodnu registraciju na web-stranicama Vinistre (www.vinistra.com).
Na prvoj degustaciji ovog tipa sudjelovat ce Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, Coronica, Robi Damijanic, Ivan Damjanic, Degrassi, Devalentinis, Ferenac, Geržinic, Kabola, Kalavojna, Kozlovic, Legovic, Matoševic, Meneghetti, Poletti, Prodan, Radovan, Ritoša, San Tommaso, Sirotic Dario, Tercolo, Tomaz, Trapan, Vinobile, Vino P&P i Vivoda.
Degustacije u "en primeur" obliku primarno su vezane uz francuske regije Bordeaux, Burgundiju i Ronu. Rijec je principu predstavljanja mladih vina temeljem kojeg se profesionalcima u gastronomiji želi prikazati potencijal berbe te im olakšati ulaganja u vina. Premijerom ovakve forme degustacija na hrvatskom tržištu Vinistra želi nastaviti graditi imidž udruge koja inovativnim nacinima predstavlja najbolje sa svojeg podrucja.
- Vinistra je oduvijek težila na nov, inovativan i neposredan nacin promovirati istarske vinare i istarski nacin života. Mislim da i ovom idejom dižemo ljestvicu za sve druge hrvatske vinske regije te držimo korak s medunarodnom vinskom scenom, izjavio je Ivica Matoševic, predsjednik udruge.
"En primeur" dio je niza dogadanja ususret 19. izložbi Vinistra, koja ce se od 11. do 13. svibnja održati u Sportskoj dvorani Žatika u Porecu. (B. VINCEK)