Vinistra - udruga koja zastupa interese Istre

Mag. oecc. Andrea Pančur
Mag. oecc. Andrea Pančur

Jedna od najvažnijih zadaća udruge Vinistra organizacija je najveće i najuspješnije izložbe istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Najdugovječnija izložba ovog tipa održava se u Poreču i svake godine sve većim interesom sudionika i posjetitelja potvrđuje svoj značaj.

Zastupanje interesa istarskih vinara

Udruga vinara i vinogradara Istre - Vinistra, osnovana je 1994. godine u cilju pružanja stručne pomoći članovima, povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, bolje prezentacije i promocije vina te stvaranja imidža istarskih vina.

Članovi udruge Vinistra registrirani su proizvođači grožđa i vina s područja Istarske županije. Udruga danas broji preko stotinu članova među kojima su neki vinari višestruko nagrađivani, a neki tek započinju s vlastitom proizvodnjom vina. Udruga pomaže nastupe svojih članova na domaćim i inozemnim smotrama vina i sajmovima, organizira edukacije te pomaže u promociji proizvoda svojih članova.

Istra top eno-gastronomska destinacija

Jedna od najvažnijih zadaća udruge organizacija je Vinistre - regionalne i međunarodne izložbe istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Najdugovječnija izložba ovog tipa održava se u Poreču i svake godine sve većim interesom potvrđuje svoj značaj te privlači izlagače iz cijele Alpe-Adrija regije.

Izložba se sastoji od ocjenjivačkog i izlagačkog dijela, a osim vina na Vinistri se ocjenjuju maslinova ulja i rakije. Tijekom trajanja izložbe više tisuća ljubitelja vina kuša i istražuje vinski svijet Istre, a na popratnom gastronomskom kutku izložbe, Vinistra Gourmetu, posjetitelji mogu kušati razne delicije domaćih i svjetskih chefova sljubljene s vinima naših izlagača.

Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti pristiglih na ocjenjivački dio izložbe, sve viša razina kvalitete prosječnog uzorka vina na ocjenjivanju i svake godine poneko novo ime nagrađeno od stručnog žirija potvrda su da Istra  neprestano napreduje u kvaliteti vina te se potvrđuje kao top eno-gastronomska destinacija.

23. Vinistra ove će se godine održavati od 13. - 15. svibnja, tradicionalno u dvorani Žatika u Poreču. Nedavno je putem službene facebook stranice predstavljeno mnogo noviteta. Naime, Vinistra je marketinšku aktivnost prepustila agenciji d.istra, koja je za njih napravila novu web stranicu (www.vinistra.com), započelo se s digitalnom kampanjom putem svih društvenih mreža, kao i s izradom mobilne aplikacije za izložbu, a predstavljen je i novi vizualni identitet izložbe.

En Primeur - premijerne mlade istarske malvazije

Također u organizaciji udruge Vinistra, ovog će se ponedjeljka u zagrebačkom hotelu Esplanade održati premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska. En primeur je uobičajen oblik kušanja vina u Francuskoj, a prvo je en primeur kušanje malvazija udruga Vinistra organizirala 2012. godine.  Događanju se 2013. godine pridružila udruga Graševina Croatica, a 2014. godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih malvazija, želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.

Kušanje je podijeljeno u dva vremenska okvira; za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.) i predstavnike medija te za javnost,  što veseli  strastvene zaljubljenike u ovu svetu kapljicu koji se ne bave vinom kao svojom profesijom.

Neprestani rast broja vinara i regija koja sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture vina u našoj regiji. (mag. oecc. Andrea Pančur)


Podijeli: Facebook Twiter