Vinistra traži hitno osporavanje zaštite naziva teran

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra od Ministarstva poljoprivrede i drugih nadležnih institucija traži da pred nadležnim institucijama Europske komisije hitno pokrene proces osporavanja zaštite naziva teran na razini Europske unije (EU).

Iz Vinistre apeliraju na resorno Ministarstvo da se u tu svrhu angažiraju vodeći stručnjaci iz svih gospodarskih, znanstvenih, poljoprivrednih, vinogradarskih i društvenih sektora relevantnih za ovu temu.

Vinistra će, kako navode, sa svoje strane, potaknuti rad domaćih i međunarodnih institucija i stručnjaka upoznatih s povijesnim, gospodarskim, znanstvenim i društvenim aspektima vezanima uz teran, s ciljem prikupljanja sveobuhvatne građe koja će biti osnovom argumentacije osporavanja postojeće zaštite, te, kada se to pokaže potrebno, brzog pokretanja zaštite istarskog terana.

U zaključcima danas održanog Upravnog odbora Vinistre navodi se da su "kao budući građani zajedničke obitelji EU, razočarani postupkom kojim je teran skinut s polica slovenskih trgovina". To je, ocjenjuju, u suprotnosti s vrijednostima koje propagira Vinistra, a vezane su uz duh zajedništva, prekograničnu suradnju te izgradnju dobrosusjedskih odnosa i jačanja pozicije svih u Istri - i s hrvatske, i sa slovenske strane - na domaćem i međunarodnom tržištu. Izneneđeni su postupkom slovenske strane kao i naknadnim krutim stavom slovenske politike.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je istaknuo da su učinjeni mnogi propusti u pretpristupnim pregovorima s EU, da se nije reagiralo na vrijeme te da se još 2009. godine trebao podnijeti prigovor na slovensku zaštitu terana. "Sada u tom suženom manevarskom prostoru radimo maksimalno s našim proizvođačima u zaštiti hrvatskih interesa", kazao je Jakovina odgovarajući na pitanja novinara tijekom boravka u Virovitičko-podravskoj županiji.

Jakovina je o problemu terana u ponedjeljak u Luxembourgu razgovarao sa slovenskim kolegom Dejanom Židanom, koji nije pokazao razumijevanje za hrvatska stajališta. Glasnogovornik Europske komisije za poljoprivredu Roger Waite u ponedjeljak je izjavio kako Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati vino pod imenom teran, a od 1. srpnja neće ga moći prodavati ni u Hrvatskoj budući da i to postaje jedinstveno tržište EU-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter