Vinistra se u Istri živi svaki dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vinistra je manifestacija koja je odavno prerasla regionalne granice i pozicionirala se na karti vinskih sajmova Europe. Ovo je prva Vinistra od kada smo njen punopravni član. Vinistra se u ovoj regiji živi cijelu godinu i ovo je zapravo samo prilika da izaberemo najbolje među najboljima i da vidimo gdje smo stvarno u vrhunskoj kvaliteti vina koju imamo. Radimo na tome iz godinu u godinu, mi kao Vlada, ali onaj kome najviše treba čestitati su naši vrijedni vinari i ovako odlična manifestacija ne bi bila takva da nemamo i odličnu udrugu, koja ne samo da je iznjedrila ogroman trud svake godine za podizanje letvice nego i vrlo aktivno sudjeluje u savjetima, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina s govornice na jučerašnjem svečanom otvorenju 21. Vinistre u porečkoj dvorani Žatika. Sajam je otvorio uz «cukerančić i terančić», koji mu je ponudio Šandor Slacki, odnosno dobri duh Istra Ispirita čiji su glumci svojim upadicama začinili ceremoniju otvaranja.  

Jakovina je istaknuo kako je u posljednjih deset godina jako puno sredstava iz europskih fondova ostalo neiskorišteno, a situacija se poboljšala prošle godine kada je iskoristivost podignuta za 80, te ove godine kada će biti podignuta na 100 posto.

- Program ruralnog razvoja je nova šansa za sve naše poljoprivredne proizvođače. Za sektor vinarstva je jako važna nacionalna omotnica za sektor vina, teška gotovo 12 milijuna eura koja kroz tri mjere koje će biti na raspolaganju daje mogućnost da ta sredstva iskoristimo na najbolji mogući način. U prvoj mjeri su tu ulaganja u marketing vina, drugoj promociji na trećim tržištima i o restrukturiranju vinograda. Na prvi natječaj raspisan u veljači ove godine stiglo 85 projekata u ukupnoj vrijednosti od 95 milijuna kuna, a idući set natječaja je već u pripremi, kazao je Jakovina.

Ministar turizma Darko Lorencin pozdravljajući okupljene rekao je kako vinari svake godine sve više iznenađuju.

- Došli smo do toga da je u Istri Vinistra svaki dan, a svaki dan je drag kad možemo biti uz malvaziju i teran. Vinistra je samo postala jedan dan kada se sve to potvrđuje, kada se letvica diže prema gore i čestitke svima koji su u tome sudjelovali, kazao je Lorencin. Predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević rekao je kako je sa 21. litom Vinistra postala punoljetna i kako se kaže more pojti u Ameriku.

- Vinistra je postala jedan veliki izlog najboljeg što se u Istri proizvelo u zadnjih godinu dana, mjesto gdje ponosno pokazujemo naše posebnosti upravo onako kako svijet danas i traži. Malvazija i teran nisu više skromne i sramežljive Pepeljuge skrivene u našim kantunima, već su ponosni manekeni našega kraja, pravi turistički proizvod na kojeg smo ponosni. Kako se čin,i tako će biti i ubuduće pa smo ovogodišnju Vinistru posvetili upravo njima, kako bismo bili još više prepoznatljivi, kazao je Matošević.

Dodao je kako će malvazija i teran i dalje biti najjači istarski aduti na novom tržištu. Spominjući teran rekao je vlastima kako vinari nestrpljivo očekuju rješenje birokratskih zavrzlama u Bruxellesu sa nazivom teran. Radi se o višestoljetnoj kulturnoj baštini ovoga kraja i prepoznatljivom dijelu identiteta kojeg će nitko neće odreći, poručio je Matošević. Rekao je kako je uz prepoznatljivost druga ključna riječ je kvaliteta, a Vinistra je nezaobilazno mjesto na kojem će vinari odvagati koliko je dobra bila berba. Rekao je kako će posjetiteljima o vinima najbolje objasniti sami vinari, te pozvao sve da posjete i neka od tridesetak stručnih predavanja koja su u programu.

Okupljene su pozdravili i župan Valter Flego, predsjednica Hrvatske obrtničke komore – županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, te porečki gradonačelnik Edi Štifanić. Bili su u publici prisutni i gradonačelnici i načelnici drugih gradova i općina, saborski zastupnici, kandidati za EU parlament i predstavnici susjednih europskih regija.

Ova međunarodna izložba prvenstveno vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a zatim rakija, maslinovih ulja i ostalih domaćih proizvoda šestu godinu za redom održava se u sportskoj dvorani Žatika, a broj izlagača je za desetak manji nego lani - njih 120 iz Hrvatske, te susjedne Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Na ocjenjivanje je pristiglo 424 uzoraka, najviše vina, te manje maslinovih vina i rakija, a rezultati su tradicionalno objavljeni u pratećem katalogu izložbe. Malvazije su ocijenjene pod okriljem usporedne manifestacije Svijet malvazija na kojoj pravo sudjelovanja imaju malvazije iz cijeloga svijeta.

Oko dvjestotinjak uzoraka ove sorte pristiglo je iz šest zemalja, a medalje su osvojili uglavnom istarski proizvođači. Vinistra se može posjetiti još sutra i prekosutra od podne do 19 sati. Cijena dnevne ulaznice je 80 kuna uz 50 kuna povratne kaucije, koliko je potrebno izdvojiti za čašu za degustaciju.  (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter