Vinistra: Od 442 uzorka čak 129 zlatnih medalja

(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Da je vinska berba 2015. godine bila odlična, to se dosad samo pričalo, tvrdilo i očekivalo, ali nakon službenog ocjenjivanja vina za ovogodišnju Vinistru može se s punim pravom reći da za izvrsnu ocjenu lanjske berbe sada postoje zorni, čvrsti, pa čak i spektakularni argumenti. Naime, od ukupno 442 uzorka vina ocjenjivana za ovogodišnju Istru, čak 129 ih je nagrađeno zlatnim medaljama, a to je najviše zlatnih medalja dodijeljenih otkako uopće postoji Vinistra! Od ukupnog broja uzoraka vina, 202 su ocjenjivana u sklopu posebnog programa "Svijet malvazija", i među njima je čak 76 malvazija nagrađeno zlatnom medaljom, što je u usporedbi s lanjskih svega 26 zlatnih malvazija skoro trostruki skok!

Šampionske zlatne kapljice

Još vrjedniji od zlatne medalje na Vinistri su naslovi najboljih vina autohtonih sorti Istre, drugim riječima šampionske titule, koje se dodjeljuju samo za malvaziju, teran i refošk, i do u mladoj i zreloj varijanti.

Ovogodišnji šampioni Vinistre su za mladu malvaziju vinarija Fakin iz Motovuna, za zrelu malvaziju vinarija Cattunar iz Brtonigle, za mladi teran vinarija Dobravac iz Rovinja, za zreli teran vinarija Benvenuti iz Kaldira, za mladi refošk vinarija Brič iz Dekana (Slovenija), i za zreli refošk vinarija Degrassi iz Savudrije.

U natjecanju "Svijet malvazija" 63 zlatne medalje dodijeljene su u kategoriji istarska malvazija, a njihovi su dobitnici vinarije Fakin za čak šest različitih uzoraka, Novacco za četiri uzorka, vinarije Perun i Kukurini za po tri uzorka, po dvije zlatne medalje dobile su vinarije Deklić, Geržinić, San Tommaso, Vivoda, Capo, Vorić i Rotoša, a po jednu vinarije Cattunar, Rodica, Kozlović, Živolić, Damjanić, Panjoka, Privitelio, Bernobić, Banko, Dešković, Ferenac, Vinakoper, Villa Minelli, Marijan Arman, Legovina, Marčeta, USSAI, Tiare, Ivančić, Tomaz, Košeto, Benčić, Visintin, Dobravac, Jangus, Celega, Cigoj, Ravalico, Sirotić, Romeo, Franković, Benvenuti i Trošt.

Dobitnici zlatnih medalja u ostalim kategorijama "Svijeta malvazija" su Francesco Fenech (Malvasia delle Lipari); El Grifo (tri zlata u kategoriji Malvasia volcanica); Silia Leata (Malvasija dubrovačka); a u kategorijama slatkih i desertnih malvazija zlatnim medaljama nagrađeni su Cantina il Pogio (Milano); Villa Minelli i Le Favole (za passito istarsku malvaziju); Cantina Valtidone (malvasia aromatica di Candia); zatim Cantine Colosi, Lantieri i Francesco Fenech (passito malvasia delle Lipari), i naposljetku sveukupno najbolje ocijenjeno vino "Svijeta malvazija" je likerska malvasia volcanica Canari proizvođača El Grifa, koja je jedina nagrađena Velikom zlatnom medaljom.

IQ za 23 malvazije i pet terana

U ostalim vinskim kategorijama zlatnim medaljama su nagrađeni: za bijelo miješano vino Benvenuti; za cabernet sauvignon Ritoša, Zigante i Degrassi; za chardonnay Medea, Košeto, M. Arman i Pilato; za crno miješano Kozlović, Pervino, Dobravac, Damjanić, P. Rossi i Valenta; za merlot San Tommaso, M. Arman, Ferenac, Legovina, Fiore i Tomaz; za muškat momjanski Benvenuti; za muškat ruža Ivančić; za muškat žuti Dobravac, Pavlomir, Novacco i Fakin; za refošk Degrassi i Brič; za rose Jakac i Geržinić; za sauvignon bijeli Geržinić; za syrah Degrassi; za teran Zigante (za dva uzorka), Benvenuti, Dobravac, Geržinić, Dešković, Ivančić, Banko, Tomaz, Sirotić, Romeo, Agroturizam Paladnjaki (za dva uzorka), Cattunar, Fakin (za dva uzorka), Matošević i Franković; za žlahtinu PZ Vrbnik i Katunar; te za pjenušce Pavlomir.

Također u sklopu ocjenjivanja za Vinistru obavljeno je i ocjenjivanje malvazija iz berbe 2015. i terana iz berbe 2013. za oznaku Istrian Quality (IQ). Oznaku IQ zaslužila su 23 proizvođača malvazije i pet proizvođača terana.

Nagrađena ulja i rakije

U sklopu ovogodišnje Vinistre ocjenjivano je i 19 uzoraka maslinovog ulja, među kojima su zlatnim medaljama nagrađena ulja proizvođača Zonta, AZRRI, Agroprodukt, COOP Poreč, Geržinić i Popović. Ocjenjivano je i 26 uzoraka jakih alkoholnih pića (rakija i likera), među kojima su zlatne medalje dobili za bisku Jermaniš; za komovicu Dobrilović; za voćnu rakiju Banko; za lozovaču je dvije zlatne medalje dobila Istarska kapljica; i za medicu Prodan. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter