Vinistra: Ocjenjivanje bitno za kvalitetu vina

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Dvadeset prvo izdanje Vinistre, vodeće istarske, ali i hrvatske izložbe vina, počinje sutra u porečkoj sportskoj dvorani Žatika i traje do nedjelje. Kao i svake godine, okupit će vrhunske domaće i strane stručnjake iz područja vinarstva i vinogradarstva, ali i povezanih grana, poput gastronomije, turizma i marketinga.

Izložba će se održati u unutarnjem i vanjskom dijelu dvorane i okupit će 120 izlagača, vinara, ali i maslinara, proizvođača autohtonih proizvoda, prodavača opreme za vinogradarstvo i drugih. Na ovogodišnje ocjenjivanje Vinistre, koje se odvija pod pokroviteljstvom OIV-a, renomirane međunarodne organizacije za lozu i vino, stigla su 424 uzorka. Od toga je 175 malvazija iz Istre i cijele Hrvatske te Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala i Grčke, ocjenjivanih u sklopu posebne manifestacije Svijet malvazija, te 291 uzorak drugih vina, 21 maslinovo ulje i devet rakija.

Svi se oni bore za prestižne medalje Vinistre koje će zajedno s oznakama IQ (Istrian quality) za malvaziju biti podijeljene prvog dana nakon zatvaranja sajma.

- Zaista možemo reći da je naša priča ocjenjivanja vina na svjetskoj razini i što se tiče kriterija i forme jer je jedna od 20 manifestacija ocjenjivanja vina u svijetu koja se odvija pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV-a. U ocjenjivanje su uključeni svjetski stručnjaci i kriteriji su vrlo visoki, što je vrlo važno za samo ocjenjivanje. Važnost ocjenjivanja je neupitna u smislu angažmana na kvaliteti vina jer smo mala regija i ne možemo si dozvoliti da budemo prosječni, već najbolji te afirmaciji na tržištu jer nas moraju početi prepoznavati i ljudi izvan Hrvatske.

Najveći dio ovogodišnjih aktivnosti na Vinistri je na prepoznatljivosti istarskih posebnosti, osobito terana i malvazije, kazao nam je Ivica Matošević.

Svečanost otvaranja Vinistre zakazana je sutra u 13 sati, u subotu i nedjelju izložba se otvara u podne, a sva tri dana za posjetitelje je otvorena do 19 sati. Cijena jednodnevne ulaznice je 80 kuna, a povratna kaucija za čašu je 50 kuna. Za sva popratna događanja potrebno je rezervirati se ili akreditirati putem obrasca na web stranici www.vinistra.hr. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter