Vinistra: Ocjenjivači već kušali prijavljena vina

Ocjenjivači na djelu
Ocjenjivači na djelu

Stručni ocjenjivači okupljeni u hotelu Parentium već su u nedjelju prionuli poslu kako bi ocijenili 487 pristiglih uzoraka vina, rakije i maslinovog ulja koji će sudjelovati na 23. izdanju Vinistre. Jučer je bio udarni dan, jer je preko 40 ocjenjivača izvršilo analizu 202 uzoraka malvazije. Snimili smo ih tijekom rada u prostranoj sali hotela Parentium u Zelenoj Laguni, atmosfera je upečatljiva. Iz Istre je stiglo 144 uzoraka malvazije, iz Italije 36, iz Slovenije 11, pet malvazija iz Grčke i šest uzoraka iz Španjolske.

Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti je izuzetno zadovoljan.

- Prošle smo godine primili 140 uzoraka malvazije, ove godine čak 202, naša manifestacija bilježi stalni uspon.

Izvan prosječna kvaliteta

Predsjednica ocjenjivačke komisije, Engleskinja iz Londona Caroline Gilby, tvrdi kako je ovogodišnja kvaliteta vina po dosad obrađenim uzorcima izvan prosječne kvalitete, što se i očekivalo, s obzirom na prošlogodišnje optimalne vremenske uvjete. Dakle, 23. izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme odvijat će se u porečkoj dvorani Žatika od 13. do 15. svibnja.

Dva dana prije u hotelu Parentium održat će se ceremonija dodjele priznanja najboljim proizvodima i proizvođačima. Na konferenciji za novianre govorio je i predstavnik Plave Lagune Dragan Pujas, koja je uz Grad Poreč tradicionalni sponzor manifestacije. Porečka je hotelska tvrtka pripremila posebne turističke pakete za sve goste koji će posjetiti Vinistru; stavila je na raspolaganju hotel Parentium za rad ocjenjivačke komisije i za manifestaciju dodjele nagrada.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić potvrdio je jaku vezu između Poreča i udruge istarskih vinara jer je to, među ostalim, događaj kojim se promovira cijela turistička zbilja Poreča.

Stavros - Zečić - Grdović

- Ove godine organizirat ćemo mega koncert na porečkoj rivi, skupili smo Jasmina Stavrosa, Dražena Zečića i Mladena Grdovića, mislim da su pogođena imena za tu manifestaciju, rekao je Štifanić.

Kada je Istra u pitanju, ove godine će u Žatici izlagati 130 istarskih izlagača, članovi udruge Vinistra, a uz njih bit sudjelovat će i proizvođači vina i vinarske opreme iz Slovenije, Italije, Španjolske i Grčke. Uz 202 uzorka malvazije, na ovogodišnjem izdanju stiglo je i 240 uzoraka ostalih sorti vina, a ocjenjivači će morati proglasiti najboljeg maslinara među 19 pristiglih uzoraka ulja, te najboljeg proizvođača rakije, među 26 uzoraka.

Glede kulinarskog djela manifestacije, ova će godina biti obilježena dolaskom vrsnih kuhara iz Dalmacije, regije partner, točnije iz splitskog restorana No Stress. Po običaju, dnevna ulaznica za Vinistru koštat će 100 kuna, uz uplatu kaucije od 50 kuna za čašu. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter