Vinistra: Objavljena imena nagradenih vinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba vina i vinarske opreme Vinistra 2012. održat ce se u Porecu od 11. do 13. svibnja. Rijec je o devetnaestom izdanju jedne od najuglednijih izložbi ovakve vrste u Hrvatskoj i regiji, a na službenim stranicama manifestacije objavljena su imena nagradenih vinara i njihovih vina.

Priznanje za najbolju mladu malvaziju osvojio je P. T. O. Tomaz za svoju Malvaziju istarsku, dok je najboljom zrelom proglašena Malvazija Santa Lucia obrta Kozlovic.

Teran Bruna Ferenca proglašen je najboljim mladim teranom, dok je u kategoriji najboljeg zrelog terana pobjednik Teran Vina Deškovic. Slavec s Kocine i njihov Refošk 2011. proglašen je najboljim mladim refoškom, dok su u kategoriji najboljeg zrelog refoška pobjednici Vina Radovan.

Osim vina autohtonih sorti Istre, objavljena su i imena dobitnika za ostale sorte: bijelo miješano, borgonja, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, crno miješano, merlot, bijeli muškat, momjanski muškat, muškat ruža, žuti muškat, pinot bijeli, pinot sivi, rose vina, sauvignon blanc, syrah, viognier i žlahtina.

Valja istaknuti i veliki broj priznanja koje je osvojila porecka tvrtka Vina Laguna - tri zlatne medalje (Cabernet sauvignon Festigia, Chardonnay Festigia i Castello Festigia), jednu srebrnu medalju i tri srebrne diplome (Merlot Festigia, Muškat ruža, Muškat žuti i Cabernet sauvignon rose) te cetiri broncane diplome (Borgonja, Chardonnay, Pinot bijeli i Pinot sivi).

Manifestacija se i ove godine održava u poreckoj dvorani Žatika. Bit ce tu pregršt prezentacija, predavanja i degustacija, kao i medunarodno natjecanje Svijet malvazija.

Generalni pokrovitelj 19. Vinistre je Istarska županija, a pokrovitelji su i Grad Porec, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i HGK – Županijska komora Pula.


Podijeli: Facebook Twiter