Vinistra i u kriznim godinama zadržala kontinuitet

Sanja Radeka, Caroline Gilby, Ivica Matošević i Goran Korotaj (M. MIJOŠEK)
Sanja Radeka, Caroline Gilby, Ivica Matošević i Goran Korotaj (M. MIJOŠEK)

Vinistra, najveća hrvatska izložba vina, te maslinovih ulja, rakija i drugih tipičnih istarskih proizvoda, i ove će se godine od 9. do 11. svibnja održati u porečkoj sportskoj dvorani Žatika. U sklopu 21. manifestacije, održat će se i šesto izdanje natjecanja Svijet malvazija koje će okupiti 175 uzoraka iz šest europskih zemalja. Ocjenjivački dio počeo je već danas, a okupio je četrdesetak ocjenjivača, najvećim dijelom enologa, ali i sommeliera, trgovaca vinom i novinara.

Osim vina, do subote će se vršiti ocjenjivanja za IQ (Istrian Quality) markicu te za vodič Vini buoni. Ocjenjivači su svoj posao obavljali u dvorani hotela Laguna Parentium, gdje je održana i konferencija za novinare predsjednika udruge Vinistra Ivice Matoševića, nove predsjednice ocjenjivačke komisije Caroline Gilby, Sanje Radeka s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te Ronalda Korotaja iz Lagune Poreč.

- Što se tiče broja uzoraka, imamo ih malo manje, a što se tiče broja izlagača, malo smo bolji nego lani, pa nas veseli da u kriznim trenucima ipak imamo kontinuitet. Sigurno imamo prava očekivati visoku kvalitetu vina, rekao je Matošević. Dodao je da je ova manifestacija jedna od dvadesetak koje imaju pokroviteljstvo OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino, a time i najstrožije tehničke parametre ocjenjivanja.

Posjetiteljima će svoje proizvode na izložbi prezentirati 120 izlagača. Izložba vina odvijat će se na parketu dvorane, dok su prva i druga etaža rezervirane za vinarsku opremu te kuharske gastro showove. Matošević je rekao kako je fokus ovogodišnje manifestacije na promociji istarskih posebnosti, posebice terana i malvazije. Tako će i ove godine izložbu nadopuniti popratnim manifestacijama, edukativnim predavanjima, gourmet događanjima, vođenim degustacijama, komparacijama različitih stilova malvazije, gostovanjem Musea di Brunello i toskanskih vina te vodećih vinskih stručnjaka poput Mikea de Simonea i Jeffa Jensena, tzv. Wine Guysa i drugih.

Na ocjenjivanje međunarodne komisije stigla sue ukupno 424 uzorka, od čega 175 malvazija, najvećim dijelim iz Istre, te Portugala, Španjolske, Grčke, Slovenije i Italije, 219 uzoraka ostalih vina, 21 ulja i devet rakija.

Nova predsjednica ocjenjivačke komisije Gilby jedna je od rijetkih žena koja nosi titulu Master of Wine, ima dugogodišnje iskustvo u ocjenjivanju vina i dugogodišnja je suradnica renomiranih vinskih časopisa Decanter, Harpers, Journal of Wine Research, Wine Business International i drugih.

Svečano otvorenje Vinistre zakazano je za petak 9. svibnja u 13 sati u dvorani Žatika. Za posjetitelje bit će otvorena sljedeća dva dana od 10 do 19 sati, a cijena ostaje ista 120 kuna, odnosno 80 kuna za ulaznicu i 40 kuna kaucije za čašu. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter