Vinež: Talijanska tvrtka gradi pogon za proizvodnju plastike

Gotov je glavni projekt za rekonstrukciju uspona na Stari grad (A. Š.)
Gotov je glavni projekt za rekonstrukciju uspona na Stari grad (A. Š.)

Uskoro u poduzetničkoj zoni Vinež talijanska tvrtka Bibitec počinje gradnju pogona za proizvodnju prešane plastike. Već su zaposlili 20-ak Labinjana koji su na specijalizaciji u njihovom talijanskom pogonu, a najavljuju još najmanje toliko novih radnih mjesta, rekao je jučer na konferenciji za novinare gradonačelnik Tulio Demetlika, koji je sa svojim zamjenikom Zoranom Rajkovićem, pročelnicom za prostorno uređenje Anamarijom Lukšič i Danijelom Žužićem, suradnikom za komunalnu infrastrukturu, govorio i o radu gradske uprave.

Poduzetnicima 233 tisuće kuna

Rajković je izvijestio da je Povjerenstvo za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima i obrtnicima, nakon provedbe javnog natječaja, jednoglasno odobrilo 25 zahtjeva te će im ukupno dodijeliti 233 tisuće kuna.

- U siječnju je objavljen postupak javne nabave dugoročnog kredita od 25 milijuna kuna, za financiranje rekonstrukcije i dogradnje sportske dvorane pomoćnom dvoranom, pratećim sadržajima i opremom. Javilo se pet ponuđača i u tijeku je izbor najpovoljnijeg, rekao je Demetlika. Projekt energetske obnove zgrade Centra "Liče Faraguna" prijavljen je na javni natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Lani je završena izgradnja nova dva bloka od 27 drvarnica uz stambene zgrade pokraj labinske tržnice, što će pridonijeti da okolne javne površine budu uredne i čiste. Krajem prošle godine počelo je i proširenje dijela jednosmjerne ceste u naselju Presika, tik do Starog grada, na kojoj se nisu mogla mimoići dva vozila. Vrijednost sanacije procjenjuje se na 400 tisuća kuna.

Obnova u starom gradu

- Intenzivno se priprema idejni projekt za infrastrukturu u starogradskoj jezgri s popločenjem i sanacijom svih parternih površina. Važnost projekta je višestruka: od temeljne obnove infrastrukture koja ne udovoljava današnjim potrebama, do turističke valorizacije stare jezgre. Gotov je glavni projekt za rekonstrukciju uspona na Stari grad, koji obuhvaća svu infrastrukturu i završno uređenje pješačke staze, dok je Županijska uprava za ceste izradila glavni projekt za sanaciju kolnika. Početak radova na toj cesti planira se u studenom, rečeno je na presici. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter