Vinež: Stanari u obnovljenim domovima početkom ljeta

Požar je priej dva mjeseca uništio osam stanova (A. ŠĆULAC)
Požar je priej dva mjeseca uništio osam stanova (A. ŠĆULAC)

Nakon stravičnog požara koji je prije dva mjeseca potpuno uništio osam stanova u Vinežu kraj Labina, jučer je započela sanacija zgrade. Učinilo bi se to i ranije no vremenski uvjeti i stalne kiše nisu to dozvoljavale. S radovima je započelo građevinsko poduzeće Maling iz Labina, a od voditelja gradilišta, saznajemo da će se zgrada u potpunosti renovirati.

Ostaju samo vanjski zidovi, a unutrašnjost se ruši, zidaju se nove pregrade i zidovi, gradit će se nova ploča krovišta zgrade kao i potpuno novi krov. Postavit će se sve nove instalacije, kako električne tako i vodovodne. Radovi će trajati tri mjeseca, tako da svih osam stanara, može računati na povratak u svoje domove početkom ljeta.

Građani Labina i okolice odmah nakon požara pokazali su da imaju veliko srce, znaju, žele i hoće, pomoći u nesreći. Naime, samo dan nakon požara koji je progutao osam stanova i obitelji koje su tamo živjele ostavio doslovno bez ičega, počelo se organizirano pomagati stanarima. Grad Labin je objavio dopis u kojemu poziva građane koji su bili voljni iznajmiti stambeni prostor na rok od šest mjeseci da se jave gradskim službama. Akcija je naišla na plodno tlo tako da su svi stanari već nakon tri dana nakon požara, bili zbrinuti. Grad im plaća troškove stanovanje i režije, mada oni jedva čekaju da se vrate svojim domovima.

Pokrenuta je i akcija naziva "Svi za Vinež" čiji je pokretač bio sugrađanin Davor Šverko. Zajedno s ravnateljicom labinskog Crvenog križa, Morin Hukić, te Zumretom Vidović, predstavnicom stanara, započeli su s humanitarnim akcijama kroz koje je prikupljeno oko 280 tisuća kuna. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter