Vincekovo u Funtani: Za pune bačve i dobro vino

Ante Liović (lijevo) i velečasni Butković na blagoslovu loze (V. HABEREITER)
Ante Liović (lijevo) i velečasni Butković na blagoslovu loze (V. HABEREITER)

Na blagdan sv. Vinka, đakona i mučenika, 22. siječnja, vinogradar i vinar Ante Liović zvani Regan i ove je godine u svom vinogradu pokraj Funtane okupio prijatelje i znance. Iako u Istri nije običaj svečano blagoslivljati loze i slaviti Vincekovo, Liović to ne preskače.

Ovaj vinar jedini je u funtanjanskoj općini na istarskoj vinarskoj cesti i jedini je vinar u Istri koji slavi Vincekovo. Ili kako neki kažu, za razliku od ostalih istarskih vinara koji uglavnom slave Martinje, znači gotov vinogradarski proizvod, Liović obilježava početak, nastajanje toga proizvoda: zaziva Božji blagoslov da bi loze rodile i da bi se uspješno proslavilo Martinje.

Ovu je tradiciju, kaže Liović, počeo još 1996. godine, a put do Liovićevih loza na području koje se zove Karcavel bio je otvoren za sve dobronamjernike.

U prisutnosti nekoliko desetaka gostiju obred blagoslova vinove loze obavio je funtanjanski župnik Ivan Butković, nastavivši tako tradiciju svojih prethodnika koji su bili u službi u ovom poljoprivrednom, ribarskom i turističkom mjestu. Župnik je poželio vinogradaru i vinaru Lioviću da mu loze dobro rode i da iz punih bačava poteče dobro vino. Loze su, kako to nalaže običaj, bile okićene kobasicama i pancetom, a dva su člana obitelji Liović pored župnika držala bukalete pune vina. Ante Liović je pak odrezao par grana vinove loze koje će držati u kući, koje će pokazati kakva će biti godina.

I prije, a posebno nakon blagoslova domaćin je stavio na stol sve ono što priliči ovakvoj prigodi: kobasice, ombolo i pancetu, a kruna bogate okrjepe bilo je 50 litara čobanca od divljači, koji se krčkao u kotliću. A sve je to lijepo leglo uz crno i bijelo vino.

Topao i sunčan dan za proslavu bio je i više nego idealan, a vinogradari i vinari nadaju se da će im vremenske prilike tijekom godine ići na ruku. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter