Vinyasom do svjesnog energetskog pomaka

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Joga je jedna od najstarijih duhovnih disciplina, porijeklom iz Indije. Riječ joga porijeklo vuče iz sanskritske riječi "yuj" koja znači "ujediniti". Prema drevnoj indijskoj mitologiji joga se uviđa kao božji dar dan ljudskim bićima da bi im pomogao otkriti i realizirati vlastitu božansku prirodu. O njenoj dobrobiti i izvan Indije zna se već desetljećima, iako postoje različite joga tradicije i stilovi. Samospoznaja i vještina svjesne transformacije je suština ovog umijeća. Puljanka Suzana Janković jogini je s više od 20 godina iskustva provedenog u aktivnom izučavanju "tri misterija": tijelu, govoru i umu kroz prakse meditacije, joge, borilačkih vještina, Qi gonga i tradicionalne tajlandske masaže. Živi i radi u Puli kao joga učitelj, instruktor Thai masaže i terapeut, izučava Shingon tantrički budizam.

- Sve se neprestano odvija u ciklusima, to je sama srž života. Biti u miru s time umijeće je iz kojeg izniče radost kao prirodan odgovor životu samom. Prije dvije godine kada sam ostavila stalno zaposlenje, shvatila sam da mogu biti produktivnija u širem kontekstu, živjeti svoju svrhu. Ono što smatram najvrednijim i nastojim prenijeti polaznicima s kojima sam preko podučavanja joge i masaže ili same terapije u kontaktu, sve se manje tiče forme. Zanima me odvesti ih do mjesta dublje predaje gdje smo sposobni pokloniti se nečemu što je veće od nas samih, do svjesnog energetskog pomaka, kaže Suzana.

Unatrag dvadeset godina, točnije 1994. susreće se s vještinama meditacije u pokretu Kineskom jogom pet elemenata i Mushindo Kempom, borilačkom vještinom koju tada izučava kod Darka Grakalića.

- Oko dvanaest godina podučavam Kinesku jogu u terapeutskom kontekstu, istovremeno proširujući svoj interes i na ostale stilove joge koji se baziraju na Ashtanga joga sistemu, kaže Suzana, certificirana joga učiteljica od 2010. godine koja definitivno usmjerenje pronalazi u Vinyasa joga sistemu. Trenutno pohađa 300-satnu naprednu obuku za učitelje u Om yoga školi uz Ninu Vukas.

Od 2007. godine intenzivno studira Thai yoga masažu (Nuad Bo rarn). U udruzi Kuća sunca uz učitelja Davora Habera završava osnovnu i naprednu obuku. Prisustvuje brojnim gostujućim radionicama u Hrvatskoj i izvan nje, o različitim pristupima Thai masaži poput osteoThai i dinamične thai masaže (Takis, David Lutt), kraniosakralne terapije i miofascijalne masaže (Howard Evans). Prvi je certificirani instruktor thai acupressure u Hrvatskoj (2011. The Noam Tyroler School of Thai Acupressure ond Thai Massage). Godine 2011. i 2013. posjećuje Tajland, Chiang Mai i studira s Pichestom te u Ohmshali kod Ohm Rinraya završava obuku za Chi Nei Tsang (masažu unutarnjih organa, detox abdominalnu masažu).

Što znači riječ vinyasa?

Kao mnoge riječi na sanskrtu, vinyasa ima puno značenja. Raščlanjena, riječ vinyasa prevodi se kao nyasa, "postaviti" + vi, "na poseban način". Tako prevedena vinyasa odnosi se na usklađivanje i spajanje daha i pokreta, tj. njihovu povezanost. Vinyasa je poveznica. Možemo koristiti kraće ili duže vinyase u svrhu nizanja ili povezivanja određenih položaja tijela (asana) u određenom slijedu. Općenito gledano, vinyasa predstavlja ciklus. Sve pojave (iznicanje, trajanje i prestajanje) imaju svoj početak, sredinu i kraj. Vinyasa u širem smislu ukazuje na stalnu izmjenu stanja, stalnu promjenu, kao stanje prirode oko nas i nas samih kao jedno neodjeljivo od drugog.

Kako izgleda vinyasa sat

Iako je tzv. vinjasa stil dinamičan i izazovan, pažnja se tijekom sata lako okreće prema unutra i ondje zadržava. Ovi tečni i fluidni satovi, osim zahtjevnosti zbog stalnih tranzicija i relativno kratkog zadržavanja pozicija (iako ne uvijek), imaju izrazito meditativni aspekt. Gotovo nalikuju plesu. Oni su meditacija u pokretu. U tzv. vinyasa sistemu koristimo sve - mudre, mantre, boje i mirise, glazbu, zvukove i vizualizaciju, suptilno vođenje i osvještavanje energetske anatomije, kao i sve alate hatha joge: pranayama, bandhe, drishti, ujjai - s ciljem da usmjerimo pažnju na tematiku sata koji smo odabrali voditi. Polaznike često, naročito one koji imaju iskustva s jogom, ali su prvi put na ovakvom tipu sata, iznenađuje količina pažnje koju mogu zadržati tijekom cijelog sata iako prvi put prakticiraju vinyasu.

"Iznenađena sam količinom prisutnosti koju sam uspjela zadržati u odnosu na toliko novih detalja i informacija, ovo mi je najbolji sat u životu" - često čujemo od onih koji se prvi put sretnu s ovim sistemom prakse joge.

Meditativni aspekt vinyase

"Usredotočen um ili stabilna pažnja u praksi nam pomažu da ne ispadamo iz iskustva, u našem slučaju, joga prakse. Upravo kroz odnos uma, tijela i disanja uspijevamo ostati budni i prisutni u tijelu dok prakticiramo, radije nego u svojim mislima.

Dodatno, dok se krećemo, nastojimo to činiti svjesno, ali bez napora, jer energetskim tijelom pozivamo i vodimo fizičko tijelo u pokret."

Zemlja, voda, vatra, zrak, etera

Ovisno o dobu godine, dana ili jednostavno činjenici kakvo je vrijeme trenutno, tj. ovisno o stanju prirode oko nas, koristeći znanje i razumijevanje spomenutih pet elemenata, struktura sata prilagođava se i koristi odgovarajuća dinamika, odnosno intenzitet. Bez obzira na to o kakvom se ritmu radi, pristup je uvijek progresivan i kroz krame jer se polaže velika pažnja na pripremu i postepeno otvaranje tijela uvažavajući tjelesnu, ali i energetsku anatomiju (čakre).

Satovi variraju od tematskih, kada želimo naglasiti određeni aspekt, primjerice otvaranje grudnog koša uz bekbendove (istezanje unatrag), pretkloni i otvaranje kukova, tvistovi (okreti), inverzije, rad na centru, ravnoteži i slično do onih koji se temelje isključivo na poticanju pojedinih čakri.

Toksini u tijelu

Svakodnevno smo bez prestanka izloženi toksinima iz okruženja i toksinima unutar tijela koji utječu na razinu naše energije, zdravlja, vitalnosti, raspoloženje i emocije te, ako ih ne tretiramo, uzrokuju neravnoteže u tijelu poput depresije, anksioznosti i viška kilograma koja opterećuje kralježnicu, uzrokuju bolesti, visoki krvni pritisak i ostalo. Stoga, prevencija ima ključnu ulogu u vođenju vitalnog života. Koristeći posturalnu jogu, asane i pranayamu (tehnika kontrole unutarnje energije uz pomoć kontroliranog disanja), uklanjamo toksine nakupljene u tijelu. Centar našeg tijela, dantien, nalazi se upravo u abdomenu. Tu se nalazi naša snaga na energetskom i fizičkom nivou. Slab centar znači slaba agni, ili probavna vatra, u kom slučaju tijelo ne apsorbira nutrijente iz hrane dovoljno brzo, što znači da zadržava i toksine. Kada je to slučaj, razina energije u organizmu opada, a s njom i snaga te koncentracija. Vinyasa yoga detox sati uz naglasak na brži ritam, puno rotacija, vježbe za centar i inverziju podižu agni i potiču metabolizam.

Um-tijelo-emocije

U organizam ne unosimo samo hranu, piće i slično. U organizam unosimo i sve ostale moguće sadržaje i informacije na svjesnom i nesvjesnom nivou. Sve što iskusimo kroz odnose na svim razinama. Naše misli i emocije su energija, one moraju negdje ići, pa tako sve ono čime se ne možemo ili ne znamo nositi završava ili u našem tijelu kao blokada ili se prenosi dalje. Koristeći znanje o čakrama možemo identificirati, prepoznati i liječiti restriktivne emocionalne obrasce i tjelesne neravnoteže koje su povezane na relaciji um - tijelo. U tzv. vinjasa sistemu koriste se alati asana, meditacije, refleksije, namjere itd. da bi se pažnja usmjerila na mjesta gdje se zadržavaju i pohranjuju posljedice emocionalnih obrazaca koje, preko odnosa tijelo - um, možemo prepoznati i vidjeti, a zatim ih i "dozvoliti" (a da ih ne ignoriramo i odgurujemo od sebe) te naposljetku prihvatiti. Tek kad nešto vidimo i prepoznamo, moguće je s time nešto učiniti na svjesnom nivou, možda i otpustiti.

Energetski lokoti u tijelu

Uz ujjayi disanje i drishti (usmjerenje pogleda) glavni princip Vinyasa yoge su bande, energetski lokoti u tijelu, koji pomažu u zadržavanju asana i sigurnom kretanju kroz njih. Bandha znači "lokot" ili "pečat". Njena osnovna svrha je usmjeravanje pranične energije u nadije - energetske kanale. Postoje tri bandhe: Mula bandha, "lokot korijena", najniži lokot u tijelu, koji se aktivira aktivacijom mišića pelvičnog dna - prostor između pubične kosti i trtice. Uddiyana bandhu "lokot trbuha" - aktiviramo privlačenjem pupka u smjeru kralježnice i još malo više, kontrakcijom mišića donjeg dijela abdomena. Jalandhara bandha "lokot grla" - nju aktiviramo blagim spuštanjem brade uz podizanje sternuma te pogledom usmjerenim vrhu nosa.

Prednosti redovite prakse

Smirivanje - Stalni ciklus udisaja i izdisaja smiruje i umirujuće djeluje na mentalno žarište; Pročišćivanje tijela - Kontinuirani pokreti kroz asane pružaju dodatne kardiovaskularne blagodati stvaranjem unutarnje topline.

Povećana cirkulacija i znojenje vode do pročišćavanja tijela. Povećanje snage mišića i fleksibilnosti - rutine, bilo sporim, laganijim ili jačim i aktivnijim tempom odličan su trening za vaše tijelo.

Šavasana najvažnija joga pozicija

Šavasana spada pod kategoriju najvažnijih joga pozicija i s njome završavamo praksu djelovanja joge. Na kraju sata u Shavasani provodimo od najmanje 3-5 pa do 10-15 minuta, ovisno kakvu smo praksu imali, tj. onoliko vremena koliko je potrebno da se umiri dah i tijelo.

Shavasana je umjetnost predaje, prepuštamo se sili gravitacije koja nas po definiciji prirodno vuče zemlji - uzemljuje. Budući da smo u ležećem položaju koji od nas ne traži nikakav angažman održavanja pozicije, boravljenje u ovom stavu donosi duboki, meditativni aspekt počivanja i odmora u kojem se tijelo regenerira na svim razinama, tonući u dublje nivoe. Shava na sanskritu znači mrtvo tijelo, a u jogi sat završavamo upravo s njom. Ona je kraj prakse - svojevrsna simbolika smrti, prakse koja nas podsjeća u svojoj suprotnosti na "svježinu" i rođenje svake iduće koju ćemo imati, a u kojoj kao da prvi puta prakticiramo, moramo uvažiti novo stanje, sadašnje stanje iz kojeg krećemo u tu novu praksu, novi ciklus. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter