Vinarija Matošević "Gotovo punoljetna"

Zlatko Gall i Ivica Matošević na promociji monografije (Danilo DRAGOSAVAC)
Zlatko Gall i Ivica Matošević na promociji monografije (Danilo DRAGOSAVAC)

U zagrebačkom Klubu gastronomada jučer je predstavljena monografija "Barely legal" (Gotovo punoljetni) autora Zlatka Galla, posvećena 18. obljetnici vinarije Matošević. Povećem okupljenom društvu vinskih znalaca, novinara i promotora, pa čak i predstavnika svijeta politike, uz promociju knjige ponuđena su vina iz vinarije Matošević, istarski sirevi i istarski pršut, a svaki je uzvanik na dar dobio i knjigu, s posvetom i autora Zlatka Galla i samog Ivice Matoševića.

Matošević - rocker među vinarima

Promociju je otvorio Robert Ripli iz udruge Gastronomadi, istaknuvši Matoševića kao netipičnog istarskog vinara koji se kao gradsko dijete počeo baviti se vinom i postupno stjecao sve veće povjerenje vinskog svijeta vlastitim trudom, kreativnošću i uspjesima. Vinski publicist i kritičar Saša Špiranec Matoševića je ocrtao kao inovativnog, lepršavog, radoznalog i eksperimentima sklonog vinara, te priznao da je njemu osobno najbolje Matoševićevo vino Alba Antiqua, malvazija odležana u akaciji, koja je osvojila niz svjetskih priznanja i našla put do najprofinjenijih svjetskih stolova.

Autor monografije "Barely legal", Zlatko Gall, rekao je da je ova knjiga "pisana brzo, ali je nastajala dugo", kroz punih petnaest godina njegova druženja s Ivicom Matoševićem u Krunčićima, ali i drugdje, pa i na zajedničkom krstarenju u potrazi za korijenima mediteranskih malvazija 2005. godine."

Gall je naglasio kako je on po vokaciji najprije rock kritičar, pa mu je zato izuzetno drago što je u Matoševiću prepoznao rockera među vinarima, a u knjizi, za koju su mu rekli da ima previše teksta, našalio se, dao je presjek ne samo Matoševićevog vinarskog razvoja, nego i istarskog vinskog preporoda uopće.

Knjizi je priložen i glazbeni CD s pjesmom "U Istri mali Krunčići" koju su snimili Jurij Novoselić i Vlada Divljan, a koja je na ovoj zagrebačkoj promociji i premijerno poslušana.

Punoljetnost slavi širom svijeta

Zagrebačka promocija knjige "Barely legal" uvod je u niz događanja kojima će vinarija Matošević obilježiti svoju punoljetnost doslovce širom svijeta: za par dana svoja će vina predstaviti u Londonu, zatim slijedi predstavljanje knjige u Splitu, pa predstavljanje vina u New Yorku. Zgodan rođendanski poklon vinarija Matošević je dobila i od BBC-a, koji je u nedjelju u svoju emisiju o vinu uvrstio i recenziju Matoševićeve bijele Grimalde. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter