Vinarija Kozlović po drugi put najbolja u Hrvatskoj

Vinarija Kozlović drugu godinu zaredom osvaja nagradu Bijeli grozd za kvalitetu i uspjehe u enoturizmu
Vinarija Kozlović drugu godinu zaredom osvaja nagradu Bijeli grozd za kvalitetu i uspjehe u enoturizmu

Vinarija Kozlović pokraj Momjana drugu je godinu za redom pobjednik godišnjeg natjecanja "Bijeli grozd", kojeg od 2012. godine provodi Udruga za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba. Ova se udruga bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma, a nagradu Bijeli grozd dodjeljuje vinarijama za zasluge i uspjehe u razvoju eno-turizma.

Ocjene po regionalnom principu

U sklopu procedure za dodjelu nagrada Bijeli grozd za 2016. godinu, za svoje favorite glasalo je ukupno 515 eno-gastro znalaca. Vinarije su ocjenjivane po regionalnom principu odnosno Hrvatska je podijeljena na četiri vinske regije pa je za svaku regiju na osnovu broja dobivenih glasova određen zasebni plasman, a najbolje vinarije su, opet po kriteriju broja glasova, svrstane u TOP-100 listu najboljih stotinu vinarija u Hrvatskoj.

Tako su vinarije ocjenjivane za područje Istre i Kvarnera; Dalmacije; Bregovite Hrvatske, te Slavonije i Podunavlja; a ove godine su prvi put za nagradu Bijeli grozd ocjenjivane i vinarije u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

U kategoriji Istra i Kvarner prvo mjesto odnosno nagrada Bijeli grozd pripala je vinariji Kozlović iz Momjana, drugoplasirana je vinarija Kabola također iz Momjana, a treća je vinarija Trapan iz Šišana.

U ukupnom poretku odnosno na ukupnoj listi od TOP-100 najboljih hrvatskih vinarija, od istarskih vinara Kozlović je drugu godinu za redom na prvom mjestu, Kabola na trećem, Trapan na osmom, Matošević u Krunčićima na 13. mjestu, na 22. mjestu je vinarija Benvenuti u Kaldiru, od 26. do 29. mjesta slijede vinarije CUJ u Umagu, Clai u Krasici, Coronica u Korenikima te Meneghetti u Balama, motovunska vinarija Tomaz je na 37. mjestu, Cattunar u Novoj Vasi na 41. mjestu, na 44. mjestu je Degrassi u Savudriji, vodnjanska Medea je na 66. mjestu a na 67. je Prelac u Momjanu, vinarija Roxanich u Kosinožićima je na 70. mjestu, Rino Šuran u Rovinju na 72. mjestu, na 78. mjestu je Franc Arman u Vižinadi, dvije rovinjske vinarije - Stancija Collis i Dobravac zaizele su 81. i 82. mjesto, Lunika u Brajkovićima 90. mjesto, na 94. mjestu je vinarija Radovan u Radovanima, i na 99. mjestu vinarija Terzolo u Novoj Vasi Porečkoj.

Na ljestvici čak 22 vinarije iz Istre

Ukupno su se 22 istarske vinarije plasirale na ovu ljestvicu od 100 najboljih, a zanimljivo je da su u popis, iako je kategorija nazvana "Istra-Kvarner", s kvarnerskog područja ušle samo dvije vinarije, Ivan Katunar iz Vrbnika na otoku Krku na 58. te Boškinac iz Novalje na otoku Pagu na 60. mjestu.

U kategoriji Bregovita hrvatska nagradu je dobila vinarija Vuglec breg iz Škarićeva, najbolja dalmatinska vinarija je Bibich iz Plastova, a Iločki podrumi iz Iloka pobijedili su u kategoriji Slavonija i Podunavlje. Osim šampionske titule za Kozlovića, u Istru je došla i još jedna nagrada, naime vinariji Deklić iz sela Ferenci kraj Vižinade dodijeljena je nagrada "Dobar start", koja se inače dodjeljuje vinarijama koje su tek krenule ili uskoro namjeravaju krenuti s turističkom ponudom i to, po ocjeni glasača, na dobar način i s puno entuzijazma. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter