Vinarija Kabola u Zagrebu predstavila arhivska vina

Predstavljanje vina Kabola u restoranu Noel(FOTO: Laurusdan)
Predstavljanje vina Kabola u restoranu Noel(FOTO: Laurusdan)

Vinarija Kabola iz Momjana predstavila je svoja arhivska vina u zagrebačkom restoranu Noel, na izuzetno zanimljivoj večeri koju su kreirali vlasnik Kabole Marino Markežić, sommelier Ivan Jug i chef Goran Kočiš. Interakciji njihove tri izuzetne osobnosti rezultirala je vrlo kreativnim sljubljivanjem vina i hrane, koju su posjetitelji degustacijske večere u prepunom restoranu Noel pozdravili s oduševljenjem.

Navješćujući uzvanicima što ih čeka te večeri, sommelier Ivan Jug istaknuo je kako se vina Kabola ističu slojevitošću, snagom i potencijalom te se mogu svrstati u sam vrh svjetskih vina. Chef restorana Noel Goran Kočiš odlučio se za snažan jelovnik od šest sljedova s naglašenom dozom tradicije, kako bi se jela na pravi način spojila s vinima Kabola.

Uzvanici su za početak uživali u pjenušcu Kabola Vintage 2013, dobivenim od sorti malvazija, chardonnay i pinot crni, koji je odležao tri godine na talogu, a poslužen je uz kamenice. Potom je gostima Noela poslužena divlja pastrva s mrkvom i cvjetačom uz malvaziju Kabola Unica iz 2010. godine, koja je fermentirala i odležala 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 4.000 litara, nakon  čega je šest i pol godina odležala u boci.

Impresivni slijed nastavila je malvazija Kabola Amfora 2006.koja je nakon fermentacije i šestmjesečne maceracije u velikim amforama odležala 12 mjeseci u hrastovim bačvama, a nakon toga odležala još devet godina u boci. Ni Kabola Amfora 2006. ni druga vina poslužena tijekom večere nisu filtrirana, što doprinosi njegovoj izuzetnoj snazi.

Sljedećim slijedom dominiralo je vino merlot Kabola 2010., koje je fermentiralo i odležalo u hrastovim bačvama 18 mjeseci, nakon čega je još pet godina odležalo u boci. Patka Wellington leggiero izvrsno se sljubila s ovim merlotom.

Vinske stručnjake koji su prisustvovali ovoj večeri posebno je zaintrigirao Blend Kabola 2004., dobiven od sorti teran, merlot i cabernet sauvigon. Vino Blend Kabola 2004., fermentiralo je i odležalo u hrastovim bačvama 24 mjeseca, a zatim je odležalo u boci punih deset godina.

Kao šećer za kraj, gotovo doslovno, poslužen je Dolce 2012., vino dobiveno od sorte muškat momjanski, čiji su grozdovi sušeni tri mjeseca na buri, a nakon fermentacije i dvogodišnjeg odležavanja u rabljenim barrique bačvama vino je još tri godine odležalo u boci. Dolce 2012. poslužen je uz Crepe Suzette.

Restoran Noel kao ugledno "fine dining" odredište, te nagrađivana i cijenjena vinarija Kabola ponudili su pravu proljetnu harmoniju okusa, u kojoj su posjetitelji prepoznali izuzetnu posvećenost Marina Markežića stvaranju vrhunskih vina sa snažnim autorskim potpisom. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter