Vinarija Benvenutti najbolja hrvatska vinarija u 2017.


Vinarija Benvenuti iz Kaldira dobitnik je nagrade Römerquelle vinarija godine u
godišnjem izboru za najznačajnija postignuća u hrvatskom vinarstvu koji provodi tvrtka Vinart. Ovu je nagradu vinarija Benvenuti osvojila zahvaljujući svojoj kontinuiranoj izvrsnosti u proizvodnji malvazije, terana i muškata koja je potvrđena dvama trofejima na godišnjem ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu, te platinastim odličjem na ocjenjivanju vinskog magazina Decanter, također u Londonu.

Osam kategorija

Nagrade za godišnja postignuća u hrvatskom vinarstvu ove se godine dodjeljuju prvi put, a utemeljile su ih tvrtke Römerquelle i Vinart. Direktor potonje je poznati hrvatski sommelier Saša Špiranec, a Vinart se inače bavi organizacijom vinskih festivala i radionica, izdavanjem vinskih publikacija te osmišljavanjem kampanja.

- Sve što radimo za cilj ima unaprijediti kulturu vina, stoga smo i pokrenuli ovaj projekt kako bi najzaslužniji za to bili nagrađeni i trajno zabilježeni, rekao je direktor Vinarta Saša Špiranec na svečanoj dodjeli ovih nagrada u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Nagrada se dodjeljuje u osam kategorija, od kojih se četiri odnose na trgovce
vinima, a druge četiri na najbolje vinarije u četiri hrvatske vinske regije; a dodjeljuju se i Römerquelle nagrade za vinariju i osobu godine. O nagradama je odlučivala komisija sastavljena od renomiranih vinskih i gastro novinara te sommeliera najuglednijih hrvatskih restorana, koji su kao predstavnici vinskog tržišta ocijenili koji su to zaslužnici čiji su uspjesi osobito pridonijeli razvoju i afirmaciji dobrih vina.

Nagrade po regijama

Tako je webshopom godine proglašen onaj poduzeća Vivat fina vina, za vinoteku godine izabrana je vinoteka Bornstein, supermarket godine je Vrutak, a titulu veletrgovca godine osvojila je tvrtka Miva & Mohor.
Titulom najboljih hrvatskih vinarija godine po regijama nagrađene su vinarija Jasne Antunović Turk za Slavoniju i Podunavlja, vinarija Tomac za regiju Bregovita Hrvatska, vinarija Luke Krajančića za Dalmaciju, te vinarija Benvenuti za Istru. K tome, vinarija Benvenuti dobila je nagradu Römerquelle vinarija godine kao najbolja vinarija u Hrvatskoj, dok je za Römerquelle osobu godine izabran Tomislav Tomac, najzaslužniji za napredak i
profiliranje Plešivice kao hrvatske "šampanjske vinske regije". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter