Vinari iz Istre na svjetskoj izložbi vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski vinari i ove su se godine predstavili na jednoj od najljepših izložbi vina u svijetu "Wine Festival & Culinaria" u talijanskom Meranu, održanoj od 7. do 9. studenog. Uz mnoge svjetski poznate vinske kuce sudjelovala su cetiri hrvatska vinara: Moreno Degrassi, Ivica Matoševic i Bruno Trapan iz Istre te vinarija Korta Katarina s Pelješca. Potencijal Istre je malvazija, a Dalmacije plavac mali pa su vinima dobivenim iz ovih sorata dali veci znacaj.

"Buduci da se na festivalu može prisustvovati samo uz pozivnicu organizatora, bila nam je cast što su naša vina prepoznata kao potencijal koji se može mjeriti s cijenjenim vinskim kucama kao što su Antinori, Tolaini, Chateau de Meursault, Movia, Simcic, Moschioni i mnoge druge. Nadamo se da smo uspjeli otvoriti novi put na hrvatskoj eno-gastro sceni", istaknuo je Trapan.

Posjecenost sajma i ove je godine bila velika, a posjetioci su pokazali veci interes za Hrvatsku nego ranijih godina. Buduci da im ove sorte grožda nisu poznate, pozitivno su reagirali na vina koja su vinari nudili.

Festival nudi novi oblik komunikacije, svi vinari imaju jednak tretman, što umnogome olakšava pristup i ne stvara predrasude. Na ovaj se nacin vinska kultura dovodi do vrhunca jer okrecuci se novim spoznajama jedna je stvar koja uvijek prati covjeka, a to je vino, zakljucio je Trapan.


Podijeli: Facebook Twiter