Vinari i vinarsko razgovaranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Profinjena, pregledna, ugodna i edukativna - Vinistra se još jednom potvrdila kao vodeca izložba vina u Istri i Hrvatskoj, na kojoj se okupljaju kušaci, proizvodaci, struka, novinari, svi oni koji na vinarskoj sceni nešto znace. Ili, reci ce neki, mjesto na koje se dolazi vidjeti, ali i biti viden.

Trecu godinu zaredom u dvorani Žatika, osamnaesta Vinistra od petka do nedjelje okuplja 130 izlagaca koji nude svoje najbolje butelje na degustaciju.

Iako se prilikom spomena izložbe cuju negodovanja zbog cijene ulaznice, vrsni poznavatelji vina smatraju da je 80 kuna (plus 40 kuna povratne kaucije za cašu) povoljna cijena za priliku da se na jednom mjestu degustiraju vrhunska vina, razmijene zapažanja s drugim vinoljupcima, ali i za mogucnost da se o vinu procavrlja s ljudima koji su ga proizveli.



Medu njima su vec dobro znani vinari, poznati i izvan granica Hrvatske, ali i oni koji se za svoje mjesto pod suncem tek bore. Jedan od njih je i Dario Novacco, mladi vinar iz Fernetici kraj Brtonigle, koji se na Vinistri predstavio prvi put. Poceci vinarstva u njegovoj obitelji sežu još u 1837. godinu, a nakon godina izvoza vina u Italiju lani su se odlucili na flaširanje i stvaranje vlastitog imena. - Iako je lanjska godina bila dosta teška, kišna i s tucom, to se srecom nije odrazilo na naša vina, imamo i najbolje ocijenjen muškat iz 2010. godine, dodaje Dario.

Još jedan mladi vinar koji se na izložbi predstavlja samostalno je Goran Bacac s Picanštine koji svoja vina promovira pod logom Vina z Kukurini. Ona nose zanimljiva imena poput Calypsa Histria za malvaziju i Calypsa Nera za merlot, pa ga pitamo što ga je inspiriralo. - Kad smo poceli s proizvodnjom vina prije sedam godina htjeli smo imena koja ce se zapamtiti pa smo se odlucili za ime nimfe iz grcke mitologije koja je zarobila Odiseja na svom otoku, veli Bacac.

Sa zanimljivim roseom naziva Flaminio, po mikrolokaciji s koje dolazi, prezentira se vinarska kuca Tomaz iz Motovuna. - Rose dobivamo iskljucivo iz terana. Napravljen je od lanjske berbe, bio je to probni rad i mislim da se isplatio. Ima izrazitu svježinu, karakteristiku u koju se u ukomponirao ostatak šecera, da bismo dobili kvalitetno ljetno vino koje možemo ponuditi kao aperitiv, ali i uz sljedove, veli Klaudio Tomaz.

Medu vinarima je i prvi covjek Pazina, gradonacelnik Renato Krulcic. Istice da je ipak prvenstveno vinar, a ne vinogradar, jer, kako veli, u podrumu se može raditi i nocu, kada nema drugih dužnosti. Njegova vina nose naziv Jedinac, po lokaciji vinograda. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter