Vina svake godine sve kvalitetnija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada malvazija Josipa Siljana i teran Fredija Licula iz 2009. godine najbolji su na Smotri vina istocne Istre, koja je u subotu održana šestu godinu zaredom. Zlatne medalje dodijeljene su i malvaziji Vinograda San Martino te Liculovom prošlogodišnjem teranu.

Nastupila su 22 proizvodaca s podrucja od Krnice do Kastva i izložila 20 bijelih i 16 crnih vina. Posjetitelji su mogli kušati i dobru kapljicu izvan konkurencije u ponudi Gorana Bacca iz Kukurina te Mateja Bažona iz Gracišca, dvojice enologa koji su cinili ocjenjivacku komisiju zajedno s Nereom Crnicem i sommelierom Sandijem Parisom.

Srebrne medalje osvojilo je 16 bijelih i devet crnih vina, što svjedoci tomu da kvaliteta vina iz godine u godinu raste, a to znaci da je, kako je istaknuo nacelnik Raše Josip Knapic otvarajuci priredbu, ostvarena ideja poticanja razvoja vinarstva u istocnoj Istri.

Malvazija Vinjole Josipa Siljana iz Šegotica kod Krnice (opcina Marcana) osvojila je zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri kao jedna od deset najboljih mladih malvazija pa je prvim mjestom na Skitaci samo potvrdila kvalitetu.

- Proizvodimo izmedu tisucu i pol i dvije tisuce butelja malvazije ove kvalitete, a sveukupno proizvedemo izmedu cetiri i pet tisuca litara malvazije, caberneta i merlota. Imamo vinograd od oko 3.400 trsova, 1.400 imamo u zakupu, a manji dio grožda, uglavnom za pokusnu proizvodnju, kupujemo, kaže Siljan.

Fredi i Romano Licul, otac i sin iz Šumbera, nisu zažalili što su lani odlucili dio terana spremiti u hrastovu bacvu i tako proizvesti vino robusnog i punog okusa, koje pune pod etiketom Vicenzo.

- Od oko 3.000 litara terana iz 2009. godine, šestotinjak litara spremili smo u hrastovu bacvu u kojoj je sazrijevao devet mjeseci. Pretocili smo ga prije desetak dana, upravo za ovu smotru. Proizvodimo još refošk i malvaziju. Na više lokacija (tlo je kamen i crvenica) imamo oko hektar vinograda, koji je zasadio moj djed Vicenco, ispricao nam je Fredi. (Napisao i snimio Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter