Vina školovana u vinogradima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najstarijih manifestacija posvecenih uživanju u dobroj kapljici - fešta istarske malvazije u Brtonigli - održana je u punom sjaju dvadeset i šesti put. Mjesto je bilo prepuno obožavatelja ove domace sorte vina i onih koji su se odlicno zabavili uz igre s bacvama, koje su bile gotovo najveca atrakcija ove fešte. Vino, naravno, mora biti na prvom mjestu, za što su vinarima urucene nagrade i priznanja.

U kategoriji kvalitetnih vina zlatne su medalje osvojili Vina Palcic & Peršuric iz Novigrada, F. & F. Ravalico iz Nove Vasi, Moreno Degrassi iz Savudrije, Peter Poletti iz Višnjana i poljoprivredna tvrtka Parovel iz Trsta. Srebrom su se okitili Veralda, Moreno Ivancic, Ireneo Celega, Duvilio & Denis Zigante, Polesina, Istravino, Capo, Novacco, Andelo Brcic, Vina San Zvanini, Vina Cattunar i OPG Sirotic, dok su broncana odlicja dobili Rado Kocijancic i Vina Koper.

Kod stolnih vina zlato nije dodijeljeno, a dva su proizvodaca osvojila srebro - Rino Cernac i Siniša Sergo. Broncana odlicja kuci su ponijeli Vina Grgor, Rino Prelac, Felice Berljafa, Andrea Bassanese Vino veritas i Franko Grižancic.



Predsjednik ocjenjivacke komisije bio je Mario Staver, a clanovi Ingrid Palman, Sandi Apris, Enzo Giorgi i Paolo Lorieri. Potonju dvojicu delegirala je talijanska udruga Citta' del vino, cija je clanica i Brtonigla. Kušali su 31 uzorak, od kojih gotovo nijedan nisu eliminirali.

- Vina su stabilna, vidi se da su školovana vec u vinogradu i podrumima. Cak i stolne malvazije mogu bez srama u bilo koji restoran. Vina su aromaticna, možete ih piti u vecim kolicinama. Prirodna su, ekološka, nije ih trebalo tretirati raznim zaštitnim sredstvima, za razliku od lanjske berbe. U nekim se uzorcima, medutim, ipak osjetilo necisto sude, što govori o nehigijeni u podrumu, ali ti proizvodaci to sigurno i sami znaju, kaže sommelier Sandi Paris.



Prije proglašenja najboljih vinara održane su igre s bacvama, koje su ove godine doživjele cetvrto izdanje. Natjecalo se šest ekipa - dvije domace, iz Brtonigle i Buja, koje su se plasirale na cetvrto, odnosno zadnje mjesto, te cetiri talijanske, sve clanice udruge Citta' del vino. Prvi je bio tim iz grada Vittorio Veneto, drugi Corropoli, treci Avio, a peti Lanuvio iz okolice Rima, gdje ce se finale ovih igara održati 26. rujna.

Najprije se u glavnoj ulici odvijao ženski slalom, a zatim su natjecateljice morale puniti boce s vinom. Slijedila je zahtjevna utrka s velikim bacvama, kapaciteta 500 litara, po mjesnim ulicama. Za kraj najsimpaticniji dio - pored crkvice Sv. Roka ekipe su se borile tko ce prije napuniti bacvu s 225 litara vode. Nije bilo lako, svi su bili mokri, a za kraj su vatrogasci - koji su napunili ogromna vjedra iz kojih su natjecatelji morali uzeti vodu - svih dobrano smocili šmrkom, i igrace i publiku!


Podijeli: Facebook Twiter