Vina Benvenuti u Amsterdamu

Otac Livio i sinovi Albert i Nikola Benvenuti
Otac Livio i sinovi Albert i Nikola Benvenuti

U Amsterdamu se nedavno predstavila obiteljska vinarija Benvenuti iz Kaldira s namjerom da publiku Beneluksa upozna s dijelom hrvatskih autohtonih sorti. Kušanje Benvenuti vina održalo se tijekom 11. izdanja sajma Wine Professional, a spojeno je s kuhinjom Christophera Naylora, nositelja jedne Michelinove zvjezdice i jednog od vodećih amsterdamskih kuhara. Vinarija Benvenuti i Naylor jela su sparili s vinima Malvazija 2011., Malvazija Anno Domini 2009., Teran 2009., Corona Grande i Malvazija San Salvatore 2010.

Benvenuti su na ovaj način predstavili cjelokupnu paletu proizvoda tržištu koje slovi za jedno od većih u tom dijelu Europe na koje vinarija već izvozi svoja vina. Za mnoge su autohtone sorte malvazija istarska, ulovina, muškat i teran bile iznenađenje, posebice jer su se dosad rijetko susretali sa sličnim aromama.

- Posjetitelji su naša vina vidjeli kao jedinstveni odraz jednog njima posebnog teritorija. Upravo u tim specifičnostima sorata i smještenosti naših vinograda, kao i sveukupnoj kvaliteti svih vina, leži bogatstvo koje međunarodni potrošači jako cijene, prenio je dojmove Nikola Benvenuti, koji uz brata Alberta i oca Livija čini obiteljsku vinariju. Obitelji svakako treba pribrojiti i majku Mirjanu.  Publika se tijekom kušanja mogla dobro upoznati s Benvenuti opusom budući da je predstavljen niz različitih stilistika vinarije – od svježe malvazije, preko složenijeg Anno Dominija pa do terana iz jednog od najboljih istarskih godišta te prve malvazije prosušenih bobica.

Višestruko nagrađivani kuhar Christopher Naylor svojom je kuhinjom dodatno nadogradio kontekst Benvenuti vina, prikazavši njihov potencijal sparivanja s visokom kuhinjom. Za ovu priliku spremio je: prokulice pečene na stabljici, karamelizirane i servirane s umakom od starog nizozemskog sira; jakobove kapice s njokima, koricom limuna, orasima i svježim povrćem; hrbat mladog divljeg zeca s umakom od cikle i lagano kuhanom ciklom te kolač od lisnatog tijesta i bijele i crne čokolade i zrelih rajčica. Naylor je dobro upoznat s tehnikama sparivanja vina rijetkih sorata, poput istarskih, budući da je, uz jednu Michelinovu zvjezdicu, nositelj i 17 bodova u utjecajnom Gault Millau vodiču.

Obitelj Benvenuti grožđe autohtonih sorata uzgaja na nekoliko specifičnih istarskih lokacija, od kojih se posebno ističe položaj San Salvatore na visini od 350-400 metara nadmorske visine. Vinarija je dobitnik niza domaćih i međunarodnih priznanja, među njima šampionske medalje udruge Vinistra, Večernjeg lista, magazina Akademija te uglednog britanskog mjesečnika Decanter. Osim na nizozemsko, vina međunarodno distribuiraju i na tržišta Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Italije. (GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter