Vin de Rosa za svecarski stol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radi ocuvanja tradicije vodnjanskog desertnog vina Vin de Rosa, koje se dobiva od sušenog grožda, pokrenut je prije cetiri godine projekt revitalizacije i standardizacije njegoove proizvodnje i zaštite. Ono je baština tog kraja i u prošlosti nije bilo važnijeg zbivanja u životu jedne osobe, od krštenja do vjencanja, a da ga nije pratila cašica tog posebnog vina. Nositelj projekta je Grad Vodnjan, a narucitelj poljoprivredna udruga Agroturist.

- Ocuvanje tradicije ovog vina, koje je svojedobno hvalio i talijanski pisac Gabriele D'Annunzio, potaknulo nas je na projekt. Nekad nije bilo vinara koji uz obicno vino nije proizvodio barem malo Vin de Rosa. Zbog neisplativosti i rizika proizvodnja je pocela odumirati i zato je želimo vratiti te odrediti njezine smjernice i potaknuti mlade da se ozbiljno pocnu baviti proizvodnjom, rekao je vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Kako izgleda proizvodnja tog vina demonstrirao je Sergio Delton, jedan od desetak vinara koji ga proizvode. Vino se proizvodi od malvazije, a tendencija je da se proizvodnja proširi i na druge sorte, posebno muškatne. Nakon berbe, grožde se suši tri mjeseca na prozracnom i sjenovitom mjestu. Prešanje traje od tri do pet dana uz svakodnevno miješanje, nakon cega mošt fermentira godinu dana. Ove godine prvi put se isprobalo sušenje u sušari u kontroliranim uvjetima koje je trajalo dva dana. Od 430 kilograma grožda dobiveno je 120 litara mošta.

Tomislav Plavša s poreckog poljoprivrednog instituta istaknuo je da je analizom berbi i vina u zadnje tri godine utvrdeno da je grožde s Vodnjanštine pogodno za sušenje te da je volumni postotak alkohola u vinu bio izmedu 7,3 i 13, 8 posto.Vino treba imati i vizualni identitet - jantarnu boju, izbalansiran okus i miris koji podsjeca na suhe šljive i smokve, med ili groždice, naglasio je Plavša. Ove je godine na Vodnjanštini proizvedeno oko 250 litara Vin de Rosa.


Podijeli: Facebook Twiter